10. syyskuuta 2011

Öljyn saastuttamaa aluetta Komin tasavallassa. © Daniel Mueller/Greenpeace

 

On ollut hieman hämmentävää tajuta, että Suomessa tunnetaan paljon paremmin Nigerian kuin Venäjän öljyteollisuuden ongelmat. Ehkä Ultra Bralla on osuutensa asiaan. Venäjän öljyteollisuudesta pääsee luontoon vuosittain ainakin 5 miljoonaa tonnia raakaöljyä. Se on kuusi kertaa enemmän kuin Meksikonlahden öljyonnettomuudessa.

Noin neljäsosa kaikesta Suomen energiankulutuksesta on peräisin öljystä. Vuonna 2010 Suomessa kulutettiin öljyä vajaat 11 miljoonaa tonnia. 94 % raakaöljystä tuotiin Suomeen Venäjältä.

Venäjän valtion virallisten lähteiden mukaan maa on maailman ehdoton ykkönen öljyvuodoissa. Rapistuvassa öljyputkien verkostossa tapahtuu jatkuvasti rikkoutumisia. Vuosina 2010 ja 2011 näitä öljyvuotoja oli yli 20 000 kappaletta kumpanakin vuotena. Öljyvuodoista päätyy Siperian jokiin ainakin 500 000 tonnia raakaöljyä, joka kulkeutuu jokia pitkin Pohjoiseen jäämereen.

Vuonna 2002 Hanti-Mansian autonomisessa piirikunnassa oli noin 64 000 kilometriä öljyputkia. Öljyntuotantoalueista otetuista satelliittikuvista voidaan nähdä, että piirikunnassa on yli miljoona hehtaaria saastunutta maata. Vertailun vuoksi Hollannin pinta-ala on hieman yli 4 miljoonaa hehtaaria.

Öljyntuotanto uhkaa laajasti myös Siperian alkuperäiskansojen oikeuksia ja elämäntapaa. Öljyputket pilkkovat porojen laidunmaita ja kalat katoavat öljyn saastuttamista vesistöistä. Vahinkojen korvaamiseen ei ole toimivaa saati reilua laillista tietä.

Nyt öljy-yhtiöt ovat siirtymässä etsimään öljyä Venäjän merialueilta. Tähän touhuun suomalaisetkin toivovat pääsevänsä mukaan. Mutta miten voidaan kuvitella, että öljynporaus ilman tuhoja onnistuisi merellä, kun se ei onnistu maalla paljon helpommissa olosuhteissa?

Maaliskuun alussa 2012 Venäjän Greenpeace vieraili Nojabrskissa, joka sijaitsee keskellä Länsi-Siperian öljykenttiä. Alkuperäisasukkaat ovat hoitaneet poroja, kalastaneet ja metsästäneet. Paljon on muuttunut öljy-yhtiöiden saavuttua...

  

 


Lue lisää: Russian Arctic Off-shore Hydrocarbon Exploration: Investments Risks -raportti

Lue lisää: Suojellaan Arktis