16. toukokuuta 2013


Kuuden lyhyen vuoden aikana Kanadan pääministeri Stephen Harperin hallitus on vaihtanut jääkiekon, vaahterasiirapin ja ratsupoliisit öljyputkikiistoihin, öljyhiekkaan ja ilmastonmuutoksen kieltämiseen. Tämä hallitus on tuhonnut Kanadan ympäristöä ja nyt se yrittää työntää öljyistä esityslistaansa Arktiseen neuvostoon.

Kanada perusti Arktisen neuvoston vuonna 1996 muiden arktisten valtioiden kanssa yhteistyön ja ympäristönsuojelun takaavaksi foorumiksi. Pikakelaus vuoteen 2013: Kanada ottaa puheenjohtajuuden neuvostossa ja ajaa ilmastonmuutosta edistävää, vaarallista arktisen alueen avomeren öljynporausta sen sijaan, että ottaisi ilmastonmuutoksen ja sulavan Arktiksen tosissaan.

Jos ihmettelet, miltä arktisen yhteistyön ja suojelun seuraavat kaksi vuotta mahtavat näyttää, tarkastellaan lähemmin Harperin hallituksen tapoja välttää kaikkia ilmastoamme säästäviä toimia.

1) Ilmastonmuutos on liioittelua, sanoi Vuoden Fossiili

Kanada on hiilidioksidipäästöjen aiheuttajana maailman kärkikymmenikössä. Silti maa on heikentänyt kansainvälisiä sopimuksia ja jopa Yhdysvaltojen ja Euroopan maiden kansallista lainsäädäntöä. Palkinnoksi siitä se on ansainnut "Vuoden Fossiilin" tittelin jo kuutena vuotena peräkkäin.

Kanadan luonnonvaraministeri ja innokas ilmastonmuutoksen kieltäjä Joe Oliver on kyseenalaistanut ilmastotieteen sanomalla: "Luulen, etteivät ihmiset ole enää niin huolissaan parin asteen ilmaston lämpenemisestä... Tutkijat ovat lähiaikoina todistaneet, että pelkomme [ilmastonmuutokseen liittyen] ovat liioiteltuja." Mikä on hänen lähteensä? Fox News.

2) Hyvä, hiili! Buu, uusiutuvat!

Kanada lahjoittaa vuosittain 1,3 miljardia dollaria maailman varakkaimmille yrityksille (Arvatkaa kenelle!) ja leikkaa samalla tukia energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian kehittämiseen tähtääviltä toimijoilta. Siitäs saitte, aurinkopaneelit!

3) Mitä vain haluat, öljyteollisuus

Harperin hallitus kaipaa öljy-yhtiöiden hyväksyntää niin kovasti, että vähät välittää mistä tahansa, mikä edes näyttää sellaiselta säännöltä tai tutkimukselta, joka voisi asettua öljyteollisuuden tielle. Tämä sisältää ärsyttävät ympäristöarvioinnit ja rasittavat säännökset, jotka tähtäävät muun muassa vesistöjen suojeluun.

4) Ilmastotiede alas, poliittinen tiede kunniaan

Hallituksen ilmastotieteilijät ja tutkijat voivat puhua vain, kun heitä puhutellaan. Silloinkin sallitaan ainoastaan hallituksen seulomat kommentit. Ympäristön tutkimukseen myönnettävää rahoitusta on leikattu roimasti.

5) Kysymykset ovat terrorismia

Ympäristöjärjestöt, jotka uskaltavat esittää kysymyksiä kaikkitietävälle, nerokkaalle öljyteollisuudelle, leimataan radikaaleiksi ja äärimmäisyyksiin meneviksi terroristeiksi.

Tämä kaikki on osa hallituksen häiritsevää, epädemokraattista taktiikkaa, jonka tavoite on syövyttää nakertaa sääntelyä, oikeuksia ja tutkimuksia, jotka osuvat öljyteollisuuden tielle ja tukevat lyhytnäköisiä taloudellisia tavoitteita. Tämä taktiikka on suora isku vasten enemmistön kasvoja, joka vaatii hallitukselta ilmastoa säästäviä sääntöjä ja stadardeja.

Haluatko tehdä jotain?

Lähetä kirje Harperin hallitukselle ja kerro päättäjille, ettemme anna heidän päästää öljyteollisuutta Arktiseen neuvostoon noin vain.

PATRICK BONIN
Kirjoittaja on Greenpeacen ilmasto- ja energiakampanjoitsija Kanadassa