Mitä yhteistä on Turkilla, Saudi-Arabialla, Qatarilla, Brasilialla, Kanadalla ja Etelä-Afrikalla? Olkiluotoon uuden ydinreaktorinsa prototyyppiä rakentava ranskalainen ydinvoimajätti Areva hieroo kauppoja samasta reaktorista kaikissa näissä maissa.

Kuten monet ehkä tietävät, eivät Arevan rakennusprojektit Olkiluodossa ja Ranskan Flamanvillessä ole menneet aivan putkeen.

Kansainvälinen Greenpeace päätti siksi hankkia käyttöönsä 44-metrisen ilmalaivan, jolla se voi kiinnittää huomiota Arevan laiminlyönteihin ja katteettomiin lupauksiin siellä missä Arevalla on toimintaa.

Arevahan on siis ranskalainen valtionyhtiö, jonka tavoitteena on, että maailmaan rakennetaan seuraavien 20 vuoden aikana yli 300 uutta ydinreaktoria. Yhtiö itse haluaisi rakentaa niistä 100. Arevan tavoittelema kansainvälinen ydinvoimabuumi voisi vähentää maailman ilmastopäästöjä korkeintaan muutamalla prosentilla ja tähänkin menisi 20 vuotta. Samalla se johtaisi uraanikaivosten, ydinjätteiden ja ydinasemateriaalien määrän moninkertaistamiseen ja loisi uusia hallitsemattomia uhkia.

Ilmalaiva jahtaa ArevaaIlmalaivan ensimmäinen etappi oli oikeutetusti Suomessa -onhan kyseessä maa, josta Areva on aloittanut maailmanvalloituksensa. Suomen vierailua varten laivan kyljessä luki ”Munaus, Emämunaus, Olkiluoto 3”. Tavoitteena oli lentää Olkiluodossa sekä Helsingissä eduskuntatalon ylitse. Lopulta kuitenkin vain ensimmäinen lento toteutui sääolosuhteiden takia ja täytimme Helsingissä ilmalaivan maassa eduskuntatalon edessä.

Ilmalaivalle sattui poikkeuksellisen huono tuuri, mitä kuvaa esim. se, että myöskään Pietarissa samaan aikaan käynnissä olleissa kuumailmapallojen maailmanmestaruuskilpailuissa ei tehty yhtään lentoa niinä päivinä, joina ilmalaiva oli Suomessa.

Tosielämän Homer Simpsonit Arevan leivissä


Säteilyturvakeskuksen tuoreen valvontaraportin mukaan Olkiluodossa täytyy hitsattaessa jatkossa ottaa paremmin huomioon, sopivatko hitsattavat kappaleet yhteen. Tämä siis sen jälkeen, kun laadunvalvonnan parantamiseksi on tehty töitä kolme vuotta, korkean teknologisen osaamisen maassa, jossa on vähän korruptiota ja jossa ydinvoiman riskien piti olla pienimmillään.

Ydinvoimalan rakentajat vakuuttavat kivenkovaan oppineensa Olkiluodon ydinvoimahankkeen virheistä. Laiminlyönnit ovat kuitenkin toistuneet Ranskan Flamanvillessä, johon rakennetaan toista kappaletta Arevan EPR-reaktorimallista. Molemmissa hankkeissa käytetään epäpäteviä työntekijöitä, tehdään jatkuvasti virheitä mm. hitsauksessa ja käytetään suunnitelmia joita viranomaiset eivät ole hyväksyneet eikä edelleenkään ymmärretä laatumääräysten laiminlyönnin merkitystä ydinturvallisuudelle.

En ole varma, haluanko kuvitella Arevaa rakentamassa maailman suurinta ydinreaktoria vaikkapa Turkissa.

Viikon mittainen mielenosoitus


Samaan aikaan, kun ilmalaiva oli Suomessa, aloittivat Ranskan Greenpeacen aktivistit mielenosoituksen, jossa he estävät rakennustöiden jatkamisen Flamanvillessä. Rakennustyöt keskeytettiin kuukaudeksi toistuvien laaturikkomusten vuoksi, mutta nyt niitä aiotaan jatkaa. Aktivistit estivät ensin hiekan kuljettamisen betonin raaka-aineeksi tukkimalla tiet hiekanottopaikoille ja ovat nyt sulkeneet laitoksen, joka toimittaa kaiken Flamanvillessä käytettävän sementin. Mielenosoitus on jatkunut jo viikon.


Lauri Myllyvirta