Fukushiman ydinkatastrofi näyttää lyöneen lopulliset naulat ”ydinvoimarenesanssin” arkkuun. Näin paljastaa BBC:n tänään julkaisema, 23 maassa tehty kyselytutkimus ydinvoiman hyväksyttävyydestä.

Kaikista kyselyyn vastanneista uusia ydinvoimaloita vastustaa nyt 69%. 30% haluaisi sulkea kaikki voimalat niin pian kuin mahdollista. Nykyisistä ydinvoimamaista uusien ydinvoimaloiden vastustus on voimakkainta Japanissa (87%), Saksassa (90%), Venäjällä (80%) ja Espanjassa (87%). Kaikkein eniten ydinvoima saa vielä kannatusta Kiinassa (tuki 42%), Yhdysvalloissa (39%) ja Pakistanissa (39%). Enemmistöä ei kuitenkaan missään.

Euroopassa tulokset ovat muuttuneet merkittävästi viime mittauksesta vuonna 2005. Vastustus on kasvanut lähes kaikkialla, Venäjällä (voimaloiden mahdolloisimman pikaista sulkemista kannattavien määrä nousi 20% 43%) ja Saksassa (26% à 52%) suorastaan räjähdysmäisesti.

Globaalisti ja erityisesti Euroopan sisällä omalaatuiseksi esimerkiksi on jäämässä Iso-Britannia, jossa ydinvoiman kannatus on toistaiseksi vain noussut. Tästä huolimatta maassa ei ole rakennettu yhtään uutta voimalaa 1980-luvun jälkeen.

Energiateollisuudelle kyselyn tulokset lupaavat myös hyvää: globaalisti 71% ihmisistä uskoo, että sekä fossiiliset että ydinvoima on mahdollista korvata kokonaan uusiutuvilla ja energiatehokkuudella 20 vuoden sisällä. Viesti on kuitenkin selkeä: nyt on aika kääntää kelkka.

Tutkimus ei valitettavasti sisältänyt tuloksia Suomesta. Jäämme odottelemaan kiinnostuksella, tekeekö joku kotimainen taho vastaavaa tutkimusta täällä.