Talvivaara-keskustelun velloessa on erityisen tärkeää varoa ajatusta, että kyseessä olisi yksittäistapaus. Yksittäistapauksesta puhuminen on tavanomainen taktiikka aina silloin, kun ympäristöä tuhoava teollisuus jää rysän päältä kiinni. Näin yritetään varmistaa, että muut saavat jatkaa enemmän tai vähemmän vanhaan malliin.

Kaivosteollisuus aiheuttaa merkittäviä ympäristöongelmia kautta maailman. Suomessa vain hyvin usein halutaan uskoa, että täällä ympäristöasiat on hoidettu hyvin. Tämä Good news from Finland -sivuston vuoden takainen uutinen on tästä suorastaan surullinen esimerkki: ”Talvivaaran päämääränä onkin kasvaa kansainvälisessä vertailussa alan kärkiyritysten joukkoon ympäristöasioissa.” Samainen sivusto hehkutti myös 2010 sitä, kuinka Suomen kaivosteollisuus kasvaa ennätysvauhtia.

Meidän on aika oppia, että suomalaiset suuryhtiöt ovat aivan yhtä vastuuttomia toimijoita kuin ulkomaiset kollegansa. Pöyry näyttää tässä hyvää esimerkkiä. Veikko Eranti totesikin osuvasti, että Talvivaara-keskustelussa tervettä on ollut se, ettei kukaan edes oleta yhtiön toimivan ympäristöystävällisesti elleivät viranomaiset siihen pakota.

Siksi tarvitsemme kaivosmoratorion: ei ainuttakaan kaivoslupaa tällä hallituskaudella. Kaikki voimat on laitettava valvonnan ja lainsäädännön uudistamiseen. Motivaatiota voi hakea esimerkiksi Oulun kaupunginjohtajan Matti Pennasen visiosta pohjoiselle. Kaivoksia Lappiin, öljyä ja kaasua jäämereltä:

 

Seuraavaksi ovat vuorossa puheet siitä, kuinka ympäristölainsäädännön kiristäminen johtaa investointien vähentymiseen ja työpaikkojen menetykseen. Greenpeacessa oppii, kuinka tätä samaa tarinaa toistellaan kaikkialla maailmassa. Täällä Suomessa kerrotaan tehtaiden siirtyvän Aasiaan ja Aasiassa väitetään, että eivät siirry, mikäli ympäristöstä huolehditaan.

Seurauksena on, että koko maailmasta on tulossa yhtä Talvivaaraa. Kiinassa hiilentuotannon laajentaminen uhkaa paitsi ilmastoa, myös maan muutenkin niukkoja vesivaroja. Intiassa hiilentuotannon tieltä ollaan raivaamassa suuria metsiä. Ja kun hiilen polttamisen aiheuttama ilmastonmuutos sulattaa Arktisen merijään, sieltä lähdetään poraamaan lisää öljyä.

Työpaikkoja voidaan luoda kestävällä tavalla, mutta se vaatii tiukkaa ympäristölainsäädäntöä ja sen valvontaa. Sen sijaan, että mennään kiinalaisten selän taakse, kun halutaan saastuttaa Suomessa, kannattaa pistää omat asiat kuntoon ja tukea niitä, jotka tekevät samaa omissa maissaan. Pekkaperiä riittää valitettavasti jokaiseen maahan.

TAPIO LAAKSO

Lue lisää niistä, jotka haastavat Kiinan pekkaperät. Monica Tan, Greenpeace East Asia: Forget Arab Spring -- Isn't It Time for China's 'Silent Spring'?