Kampanjamme Zaran tuotannon puhdistamiseksi alkoi vain muutama päivä sitten. Jo nyt yli
200 000 huolestunutta kuluttajaa, aktivistia ja muotifania on allekirjoittanut vetoomuksemme, jotta maailman suurin muodin vähittäismyyjä tekisi muotia ilman myrkkyjä. 

Valtavan kannatusvyöryn seurauksena Zara on vastannut teidän lähettämiinne viesteihin.

Se on vastannut joihinkin sähköpostiviesteihin toistamalla sen “halua ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin saavuttaakseen mahdollisimman nopeasti Zero Discharge -sopimuksen yhteiset tavoitteet.” (Zero Discharge on useiden vaate- ja kenkämerkkien yhteinen sopimus vähentää myrkkyjen käyttämistä tuotannossa.) Tämä kuulostaa hyvältä, mutta mitään ei ole kuitenkaan vielä luvattu. Greenpeacen tiimi keskustelee jo merkin kanssa, kuinka se aikoo toteuttaa nämä aikomukset käytännössä, sillä pelkät sanat eivät riitä.

Juuri nyt kaikkialla maailmassa vesistöjämme myrkytetään tekstiilitehtaista lähtöisin olevilla vaarallisilla kemikaaleilla. Ympäristöön päästessään nämä kemikaalit voivat hajota muodostaen vieläkin haitallisempia aineita, joista jotkut saattavat häiritä hormoneja ja lisääntymistä tai aiheuttaa jopa syöpää.

Testeissämme löysimme useita näitä kemikaaleja Zaran vaatteista. Näitä kemikaaleja käytettiin tuotantovaiheessa ja myöhemmin ne päästettiin jokiin ja vesistöihin.

Zaran kaltaisella brändillä, joka tehtailee vuosittain huimat 850 miljoonaa tuotetta, on valtava vaikutus sekä ympäristöön että ihmisiin.
Tämän takia valitsimme Zaran seuraavaksi vaatemerkiksi, joka johdattaa meidät kohti myrkytöntä tulevaisuutta. Zaralla on vaikutusvaltaa, jonka avulla se voisi käynnistää muutoksen vaateteollisuudessa laajemminkin. Tuottajat kuuntelevat yrityksiä kuten Zara, koska nämä takaavat heidän liiketoimintansa. Koska Zara on vaatealalla johtavassa asemassa, on selvää että muut tulevat toistamaan heidän tekojaan.

Mitä vaadimme maailman suurimmalta vaatemerkiltä?

Mielestämme Zara on vastuussa sekä yleisölle että ympäristölle. Tämän vuoksi sen täytyy poistaa kaikkia vaaralliset kemikaalit vaatteistaan ja tuotannostaan, ja vaatia alihankkijoitaan paljastamaan mitä kemikaaleja he laskevat vesistöihin. Ihmisillä on oikeus tietää mitä heidän vaatteet sisältävät ja mitä kemikaalit aiheuttavat vapautuessaan ympäristöön.

Jotkut Zaran suurimmista kilpailijoista näyttävät jo esimerkkiä myrkyttömän muodin tuottamisessa. Esimerkiksi Marks & Spencer on lupautunut julkaisemaan tietoja sen alihankkijoiden käyttämistä kemikaaleista helmikuuhun 2013 mennessä. Ottaen huomioon että Zara tuottaa paljon enemmän vaatteita vuodessa kuin M&S, heidän tulisi ehdottomasti vaatia alihankkijoitaan kertomaan julkisesti nämä tiedot, ja äkkiä.  
Toinen suuri kilpailija, H&M, on antanut tarkan päivämäärän johon mennessä se poistaa vaiheittain käytöstä PFC-kemikaalit, jotka ovat yksi vaarallisimmista vaateteollisuuden käyttämistä kemikaaliryhmistä. H&M sanoo tämän olevan mahdollista 1.01.2013 mennessä, joten mikä estää Zaraa tekemästä samaa omassa tuotannossaan käyttämilleen kemikaaleille?

Zara voi suunnitella, tuottaa ja toimittaa liikkeisiinsä uuden vaatteen vain viidessätoista päivässä. Me haluamme heidän käyttävän tätä nopeutta vastatessaan saastumisongelmaan ja puhdistavan muotiteollisuuden lopullisesti.

Zara on kuitenkin tiennyt tästä ongelmasta jo kauan. Ensimmäinen raporttimme myrkyllisistä, vaateteollisuuden aiheuttamista saasteista julkaistiin melkein puolitoista vuotta sitten. Sen jälkeen Zara ei ole tehnyt oikeastaan mitään. Teidän tukenne ja sinnikkyytenne näihä parina viime päivänä näyttävät kuitenkin tehonneen, sillä Zara osoittaa viimein heräämisen merkkejä.

Yhdessä voimme onnistua

Jaa kampanjaa ystäviesi keskuudessa lisää, koska mitä enemmän ihmisiä saamme mukaan, sitä paremmin Zaran johtohahmot - joiden joukossa on maailman kolmanneksi rikkain mies - tajuavat että heidän täytyy puhdistautua välittömästi. Voit myös kirjoittaa Zaran Facebook-sivuille tai twiitata heille ja vaatia yhtiötä osoittamaan sitä johtajuutta ja vastuuta, joka kuuluu johtavalle vaatemerkille.

Zara tunnetaan kyvystään vastata viimeisimpiin trendeihin salamannopeasti. Osoitetaan siis tälle vaatejätille, että heidän tämän sesongin “must have”-mallistonsa pitäisi olla täysin myrkytön. 

Osallistu:

Osallistu kampanjaan ja jaa uutta videotamme ystävillesi

Tommy Crawfor on Detox-kampanjan strategisen viestinnän johtaja. Voit seurata häntä twitterissä: @theecowarrior