Adidas sitoutuu myrkyttömyyteen Puman ja Niken perässä

Lehdistötiedote - elokuu 31, 2011
Maailman toiseksi myydyin urheiluvaatemerkki Adidas on vastannut Greenpeacen kampanjaan ympäristömyrkkyjen poistamiseksi. Adidas sitoutuu poistamaan ympäristömyrkyt tuotteistaan ja tuotantoketjuistaan vuoteen 2020 mennessä.

"David Beckham" näyttää Greenpeacen myrkkykampanjan logoa. Kuva videosta "Nike vs. adidas detox challenge", nähtävissä YouTubessa.

 

Seitsemän viikkoa sitten Greenpeace julkisti raportin Dirty Laundry, jossa esitettiin mailman johtavien vaatemerkkien kaupalliset yhteydet vaatteiden valmistajiin, jotka päästävät ympäristömyrkkyjä Kiinan vesiin. Näiden joukossa olivat muun muassa Adidas, Nike ja Puma. Viime viikolla julkistettu jatkoselvitys Dirty Laundry 2: Hung out to dry osoitti, että 14 kansainvälisen vaatemerkin tuotteiden valmistuksessa oli käytetty nonyylifenolietoksylaatteja, jotka hajoavat vedessä myrkylliseksi, hormonaalisia vaurioita aiheuttavaksi nonyylifenoliksi.

”Ei ole olemassa turvallisia rajoja vaarallisille kemikaaleille. Vain niiden poistaminen kokonaan tuotantoketjusta on hyväksyttävää. Adidaksen sitoutuminen myrkkyjen poistamiseen on hyvä uutinen Kiinan ja muun maailman vesistöille ja miljoonille ihmisille, jotka ovat niistä riippuvaisia”, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija Yifang Li.

“Matka päästöjen poistamiseen on pitkä. Puma, Nike ja Adidas ovat luvanneet poistaa myrkyt, nyt heidän on muutettava nopeasti sanat teoiksi. Odotamme konkreettisia ja kunnianhimoisia suunnitelmia lupausten toteuttamisesta käytännössä”, Li jatkaa.

Adidas on myös yhdessä muiden yhtiöiden kanssa pyrkinyt kokoamaan tekstiteollisuutta tekemään yhteistä ohjelmaa myrkkyjen poistamiseksi. Ensimmäinen asiaa koskeva keskustelutilaisuus on suunniteltu syyskuun lopuksi Amsterdamiin.  Adidas on myös hyväksynyt periaatteen oikeudesta tietää, mitä kemikaaleja tavarantuottajien tehtaista pääsee ympäristöön. Yhtiö on luvannut esittää yksityiskohtaisen suunnitelmansa seitsemän viikon sisällä.

“Kun urheiluvaatteiden valmistajat näyttävät tietä, muun vaateteollisuuden on seurattava perässä”, Li sanoo.

Työ myrkyttömän tekstiiliteollisuuden puolesta näyttää tällä hetkellä lupaavalta, sillä Dirty Laundry -raportin julkistamisen jälkeen myös Lacoste, G-Star Raw, Uniqlo ja kiinalainen Li Ning ovat julkisesti ottaneet Greenpeacen haasteen myrkkyjen poistamiseksi vastaan. Greenpeace keskustelee sitoutumisesta myrkyttömyyteen näiden yhtiöiden kanssa tulevien viikkojen aikana.

Lisää aiheesta:

Dirty Laundry 1 raportti tunnettujen merkkivaatteiden ja vesistöjen saastumisen yhteydestä

Dirty Laundry 2 raportti tunnettujen merkkivaatteiden myrkkypitoisuuksista

Adidaksen lausunto myrkyttömyyteen sitoutumisesta

Niken lausunto myrkyttömyyteen sitoutumisesta

Puman lausunto myrkyttömyyteen sitoutumisesta

Lacosten tiedote nonyylifenolietoksylaateista

G-Star Rawin vastaus Greenpeacen kampanjaan

Uniqlon vastaus Greenpeacen kampanjaan

Lisätietoja:

Ympäristömyrkkykampanjoitsija Yifang Li, puhelin +86 139 1062 7154 (englanniksi)
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin (09) 6229 2211, 050 369 6202