Aktivistit jo toista päivää arktisella öljynporauslautalla

- Statoilin öljynporaus voi viivästyä

Lehdistötiedote - toukokuu 28, 2014
Ryhmä Greenpeacen aktivisteja on nyt ollut Statoilin Transocean Spitsbergen -öljynporauslautalla 30 tuntia. He vaativat arktisen öljynporauksen pysäyttämistä Karhusaaren luonnonsuojelualueen läheisyydessä Barentsinmerellä. Mukana ovat yhä suomalaiset Sini Saarela ja Rosa Gierens, jotka ovat viettäneet yön lautalla.

Sini Saarela ja Rosa Gierens Statoilin öljynporauslautta Transocean Spitsbergerillä.

 

 

Statoilin edustaja Oerjan Heradstveit sanoi eilen Bloombergin haastattelussa, että hankkeen aloitus saattaa viivästyä mielenosoituksen vuoksi. Mielenosoitus on tuonut runsaasti kansainvälistä julkisuutta maailman pohjoisimmalle öljynporaushankkeelle.

“Yö öljynporauslautalla oli kylmä, mutta me filippiiniläiset olemme sinnikkäitä. Statoilin hanke ei uhkaa ainoastaan Karhusaarta ja sen ihmeellistä eläinlajistoa. Haiyan-taifuuni oli yksi tuhoisimmista tapahtumista kotimaassani koskaan. Meidän on kiireesti siirryttävä käyttämään puhdasta energiaa, tai muuten Haiyanin kaltaiset katastrofit toistuvat yhä uudelleen. Siksi olen täällä”, filippiiniläinen aktivisti Elmer Vestidas kertoi öljynporauslautalta.

“Ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu jo Filippiineillä ja Arktiksella. Tämä on aikamme ratkaiseva kamppailu. On kunnia olla osa aktivistiryhmää, joka auttaa voittamaan sen”, Vestidas jatkoi.
Ryhmän jäsenistä kymmenen yöpyi öljynporauslautalla. Viisi aktivistia kuljetettiin myöhään illalla helikopterilla maalle Norjan Hammerfestiin. Ketään ei ole pidätetty.

Aktivistien tukena on lähes 70 000 ihmistä, jotka ovat allekirjoittaneet vetoomuksen Karhusaaren puolesta. Vetoomuksessa vaaditaan Norjan ympäristöministeriä pysäyttämään Statoilin öljynporaus lähellä arktisen merijään reunaa ja Karhusaaren luonnonsuojelualuetta.

Statoilin öljynporaushankkeen on määrä alkaa toukokuun lopussa. Transocean Spitsbergenin oli tarkoitus asettua porauskohteeseen tiistaina. Statoilin mukaan lautta ei siirry kohteeseen niin kauan kuin aktivistit ovat lautalla.
 

Lisätietoja:

Juha Aromaa, Greenpeace Nordicin viestintäpäällikkö, 050 369 6202

Tapio Laakso, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava, 040 181 6559

Vetoomus Karhusaaren puolesta on verkossa osoitteessa www.greenpeace.org/bearisland

Valokuvia ja videoita mielenosoituksesta: http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&ALID=27MZIF3CYY_Y&CT=Album

Statoilin edustajan Oerjan Heradstveitin mukaan “on liian aikaista sanoa”, viivästyykö porauksen aloitus aikataulusta. http://www.bloomberg.com/news/2014-05-27/greenpeace-boards-rig-heading-for-norway-s-northernmost-drilling.html

 

Transocean Spitsbergen -öljynporauslautan omistaa sveitsiläinen Transocean-yhtiö. Saman yhtiön omistamalla Deepwater Horizon -porauslautalla tapahtui tuhoisa onnettomuus Meksikonlahdella vuonna 2010. Transocean Spitsbergen on rekisteröity Marshall-saarille. Niin kauan kuin lautta ei ole asettuneena porauskohteeseen, sillä on ulkomaisen aluksen asema, eikä Norjan rannikkovartiostolla ole toimivaltaa suhteessa siihen.


Norjan ympäristöministeriö käsittelee Greenpeacen valitusta ja ratkaisee, voiko Statoilin öljynporaushanke Hoopin alueella alkaa. Valituksen mukaan kohde on liian lähellä jään reunaa ja Karhusaaren luonnonsuojelualuetta. Greenpeace vaatii, että Norja pysäyttää Statoilin vastuuttoman arktisen öljynporaussuunnitelman ja ryhtyy edelläkävijäksi Arktiksen suojelussa.