Aktivistit nousivat öljynporauslautalle Petšoranmerellä Venäjän Arktiksella

mukana suomalainen Sini Saarela

Lehdistötiedote - syyskuu 18, 2013
Petšoranmeri, 18.9.2013 – Kaksi Greenpeacen aktivistia on noussut öljy-yhtiö Gazpromin öljynporauslautalle Petšoranmerellä Venäjän Arktiksella. Lisäksi kaksi on otettu kiinni. Aktivistit haluavat estää ensimmäisen kaupallisen öljynporauksen käynnistymisen arktisella merialueella. Mukana on myös suomalainen Sini Saarela.

Sini Saarela, 31, on suomalainen Greenpeacen aktivisti. © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

Aikaisin aamulla viisi kumivenettä lähti Greenpeace Internationalin laivalta Arctic Sunriseltä kohti Gazpromin öljynporauslautta Prirazlomnajaa Petšoranmerellä. Venäjän rannikkovartiosto pysäytti yhden kumiveneistä. Kaksi aktivistia on onnistunut kiipeämään öljynporauslautan rakenteisiin.

Aktivistien tarkoituksena on jatkaa mielenosoitusta niin pitkään kuin se on mahdollista. Greenpeacen Internationalin jäänmurtaja Arctic Sunrise tarkkailee tilannetta läheltä. Venäjän rannikkovartiosto on vaatinut päästä laivaan ”tarkastukselle”.

Toinen öljynporauslautalle kiivenneistä on suomalainen aktivisti Sini Saarela, joka oli myös vuosi sitten kiipeämässä samaiselle öljynporauslautalle [1].

”Tämä ruosteinen öljynporauslautta on arktinen öljykatastrofi, joka vain odottaa tapahtumistaan. Olemme satojen kilometrien päässä lähimmistä öljyntorjunta-aluksista ja puolueettomista valvojista, mutta keskellä koskematonta Arktista,” Saarela sanoo.

”Viime vuonna keskeytimme Prirazlomnajan toiminnan viideksi päiväksi. Nyt jatkamme siitä, mihin jäimme. Tämä on tulevaisuutta määrittävä taistelu – annammeko suurten yhtiöiden porata lisää öljyä sulavalta Arktikselta kiihdyttämään ilmastonmuutosta, vai vedämmekö rajan jäähän ja sanomme, että nyt riittää?”

Yhdysvaltojen National Snow and Ice Data Centerin tutkijat ovat juuri ilmoittaneet, että arktisen merijään minimi on näinä päivinä [2]. Tänäkin vuonna jäätä on huomattavasti pitkän aikavälin keskiarvoa vähemmän.

Gazprom suunnittelee aloittavansa tuotannon Prirazlomnajalla 2014 alussa. Porausten aloittaminen lisää öljyvuodon riskiä kolmen luonnonsuojelualueen läheisyydessä [3].

Aiemmin tänä vuonna Gazpromin toimitusjohtaja ja Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila allekirjoittivat sopimuksen öljynetsinnästä Venäjän arktisilla merialueilla. Kumppanuus merkitsee suurta Venäjän öljyteollisuuden ongelmiin liittyvää riskiä Shellin omistajille ja rahoittajille.

”Shell on vakavissa vaikeuksissa Alaskan hankkeensa kanssa. Nyt yhtiö on aloittamassa yhteistyötä yhden maailman vastuuttomimman öljy-yhtiön kanssa hyödyntääkseen Venäjän heikompia turvallisuusvaatimuksia. Ilmeisesti yhtiö on umpikujassa, eikä näe muita vaihtoehtoja kuin jahdata epätoivoisesti viimeistäkin öljypisaraa”, sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Faiza Oulahsen Arctic Sunrisella Petšoranmerellä.

Greenpeacen Arctic Sunrise oli kansainvälisen huomion kohteena aikaisemmin syyskuussa, kun Venäjän viranomaiset kielsivät aluksen pääsyn Koillisväylälle vastustamaan arktista öljynporausta.

Arctic Sunrise jatkoi kiellosta huolimatta matkaansa, sillä alus täyttää kaikki jääluokitusvaatimukset. Venäjän merivartiosto nousi alukselle, ja vaati alusta voimatoimilla uhkaamalla poistumaan. Alankomaat, jonka lipun alla Arctic Sunrise purjehtii, jätti tapauksesta virallisen vastalauseen.

“Gazprom on Venäjän hallituksen työkalu, ja tämä öljynporauslautta nauttii kaikista Kremlin heikkojen säädösten tarjoamista eduista. Tämä öljynporaushanke ei ole turvallinen”, Oulahsen jatkaa.

Tapahtumia voi seurata suorana: twitter.com/GP_Sunrise

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, p. 040 181 6559
Tiedottaja Anna Havula, p. +46 70 201 4486

Taustamuistio Gazpromista ja Prirazlomnajasta: http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/climate/Gazprom-Media-Brefing-Sep-2013-final.pdf

Viitteet

Lähes neljä miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa on liittynyt mukaan Save the Arctic -kampanjaan. Heidän joukossaan on myös paljon julkisuuden henkilöitä kuten arkkipiispa Desmond Tutu, Sir Paul McCartney ja näyttelijä Penelope Cruz. Suomen hallitus asettui äskettäin tukemaan kampanjan keskeistä vaatimusta pohjoisnapaa ympäröivien kansainvälisten merialueiden suojelua osana arktista suojelualueiden verkostoa.

[1] Viime elokuussa Greenpeacen kansainvälinen pääsihteeri Kumi Naidoo, suomalainen Sini Saarela ja neljä muuta aktivistia osoitti mieltään Prirazlomnajalla.
http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdistotiedotteet/Greenpeacen-paasihteeri-osoittaa-mielta-venalaisella-oljynporauslautalla/

[2] NSIDC: Melt season ending http://nsidc.org/arcticseaicenews/2013/09/4292/

[3] Öljyonnettomuudesta tehdyt mallinnukset osoittavat, että Prirazlomnajalla sattunut öljyvuoto aiheuttaisi korjaamatonta vahinkoa Venäjän Arktiksella: http://www.greenpeace.org/russia/en/news/Prirazlomnaya-oil-spill-would-threaten-Russian-Arctic-with-irreparable-disaster-study-/