Alankomaat aloittanut juridiset toimet Arctic Sunrisen valtauksesta

Lisää kommentti
Lehdistötiedote - lokakuu 4, 2013
Alankomaiden hallitus ilmoitti tänään, että se aloittaa välimiesmenettelyn Venäjää vastaan YK:n merioikeusyleissopimuksen nojalla varmistaakseen 28 Greenpeace Internationalin aktivistin, valokuvaajan, videokuvaajan sekä Greenpeace Internationalin Alankomaiden lipun alla purjehtivan Arctic Sunrisen vapauttamisen. Asiaa ryhtyy käsittelemään viisihenkinen kansainvälinen välimiesoikeus.

30. syyskuuta 2013 Arctic Sunrise -alusta hinataan kohti Murmanskin satamaa.

Arctic Sunrise © Dmitri Sharomov / Greenpeace

 

“Greenpeace pitää tervetulleena Arctic Sunrisen lippuvaltion Alankomaiden päätöstä ryhtyä tarvittaviin juridisiin toimiin 30 tutkintavankeuteen määrätyn ihmisen ja laittomasti vallatun Arctic Sunrisen vapauttamiseksi. Alankomaat ottaa vahvan kannan laillisuuden ja rauhanomaisen mielenosoitusoikeuden puolesta. Venäjän viranomaiset kutsutaan nyt antamaan selvitys laittomasta toiminnastaan. Toivomme, että kansainvälinen oikeusistuin päätyy samalle kannalle kuin presidentti Putin, joka on todennut, etteivät aktivistit olleet merirosvoja”, sanoo Greenpeace Internationalin lakiasioista vastaava Jasper Teulings.

”Aluksemme vallattiin laittomasti Venäjän aluevesien ulkopuolella sen jälkeen, kun se oli rauhanomaisesti osoittanut mieltä arktista öljynporausta vastaan”, Teulings sanoo.

Kansainvälinen merioikeusyleissopimus http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1996/19960050/19960050_2

Venäjän suhteen käytettävä erityinen välimiesmenettely
http://www.un.org/depts/los/convention_agreements/convention_declarations.htm#Russian%20Federation%20Upon%20signature


Lisätietoja
Greenpeace International press desk: +31 (0)20 718 24 70
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202