Duuma päättää aktivistien vapauttamisesta huomenna

Lehdistötiedote - joulukuu 17, 2013
Venäjän duuma hyväksyi tänään presidentti Vladimir Putinin kanslian esittämän tekstin armahduslaiksi. Tässä muodossa teksti ei sisällä Greenpeacen aktivistien vapauttamista, mutta duuman käsittelyssä tänään armahduslakiin on esitetty muutoksia.

17. joulukuuta 2013 Faiza Oulahsen

© Dmitri Sharomov / Greenpeace

Merkittävissä asemissa olevat kansanedustajat esittivät laajempaa armahdusta, joka koskisi myös Sini Saarelaa, 27 muuta Greenpeace Internationalin aktivistia ja kahta freelance-kuvaajaa. Aktivistit ja kuvaajat joutuivat syytteeseen osoitettuaan mieltä Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä syyskuussa.

Tämänhetkinen armahduslaki koskee ainoastaan henkilöitä, jotka on tuomittu rikoksesta. Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja Aleksander Remezkov sanoi tänään duumassa, että olisi oikein laajentaa armahdus koskemaan myös henkilöitä, joita syytetään mutta ei ole tuomittu huliganismista ja kapinoinnista. Remezkov on duuman lakivaliokunnan varapuheenjohtaja. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Pavel Krašeninnikov vastasi, että armahduksen pitäisi koskea sekä huliganismista syytettyjä että tuomittuja. Krašeninnikov totesi aiemmin Kommersant-lehdelle, että ”armahdus laajennettaisiin koskemaan niitä, jotka ovat tutkinnassa tai oikeudessa huliganismista.”

Muutosehdotukset tulee tehdä tänään kello 16 mennessä Suomen aikaa. Duuman oletetaan äänestävän muutoksista huomenna keskiviikkona. Jos armahdukseen sisällytetään huliganismista syytteessä olevat henkilöt ja mikäli presidentti Putin allekirjoittaa julistuksen, tarkoittaa se Greenpeacen aktivisteista tehtävän tutkinnan loppumista ja aktivistien kotiinpaluuta heti, kun poistumisviisumit saadaan järjestettyä.
Hollantilainen Faiza Oulahsen kommentoi:
”Olen istunut kaksi kuukautta vankilassa syytettynä rikoksesta, jota en tehnyt, enkä vieläkään pääse lähtemään kotiini. En ole huligaani enkä piraatti, me olemme syyttömiä, olemme aina olleet. Syytteet tulisi hylätä ja meidän pitäisi antaa palata perheidemme luo.”
Sen jälkeen kun Arctic Sunrise -alus takavarikoitiin kansainvälisillä vesillä, joutuivat 28 Greenpeace Internationalin aktivistia ja kaksi journalistia kahdeksi kuukaudeksi vankilaan. Nyt heidät on vapautettu takuita vastaan, mutta Venäjän rikoslain pykälän 213 nojalla nostetut syytteet huliganismista ovat edelleen voimassa. Ne voivat johtaa jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen.

Lisätietoja:
Greenpeace Nordicin Suomen vt. ohjelmajohtaja Sini Harkki, puhelin 050 582 1107
Greenpeace Nordicin Suomen viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202
Greenpeace Nordicin tiedottaja Suomessa Veera Visapää, puhelin 040 518 4516