Euroopan energiaturvallisuus kaipaa tuuletusta

Lehdistötiedote - toukokuu 29, 2014
28.5.2014. Greenpeace vaatii Suomen hallitusta tuulettamaan käsityksiään energiaturvallisuudesta, kun se kesäkuun aikana pohtii, mitä Euroopassa ja Suomessa asialle tulisi tehdä.

Greepeacen aktivistit osoittivat tänään mieltään Tšekin ja Slovakian rajalla paikassa, jossa venäläinen kaasu saapuu Slovakian kautta Tšekkiin. Aktivistien viesti oli, että myös Itä-Euroopan maiden vankka tuki tarvitaan kunnianhimoisille uusiutuvan energian ja energiansäästön tavoitteille.

 

Euroopan komissio julkisti tänään energiaturvallisuuden parantamisesta strategian, jota pääministerikokouksen on määrä käsitellä kesäkuun lopussa. Komissio kehottaa muun muassa tarkastelemaan kriittisesti EU:n ulkopuolisten tahojen omistuksia strategisesti tärkeässä infrastruktuurissa. Uusien ydinvoimaloiden osalta tulisi komission mukaan varmistaa, että ne eivät nojaa polttoainehankinnassaan pelkästään Venäjään.

"Suomi on energiantuonnissaan erityisen riippuvainen Venäjästä. Jos Fennovoiman venäläinen ydinvoimahanke toteutetaan, riippuvuus kasvaa entisestään. Rosatom, jonka syliin hanke on liukumassa, on valtionlaitos, entinen atomienergiaministeriö. Polttoaineen voimalaan voisi hankkia vain Venäjältä. Suomen hallituksen on syytä katsoa peiliin ja alkaa määrätietoisesti vähentää riippuvuutta Venäjästä", sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen

Kaiken kaikkiaan komission esitys on yllätyksetön ja konkreettiset toimet painottuvat voimakkaasti kaasun hankinnan monipuolistamiseen sekä siirtoyhteyksien ja muun infrastruktuurin parantamiseen erityisesti Itä-Euroopassa. Myös Suomen ja Viron välinen kaasuputki ja uusi nestekaasuterminaali listataan tärkeiden hankkeiden indikatiivisella listalla. Paremman integraation ja koordinaation tärkeyttä korostetaan, mutta varsinaiset keinot tuontiriippuvuuden vähentämiseksi jäävät heikoiksi.

Energiansäästön ja uusiutuvan energian tärkeä rooli tunnistetaan, mutta konkreettiset toimenpiteet puuttuvat. Euroopan hallitusten on määrä sopia uusista, vuodelle 2030 asetettavista ilmasto- ja energiatavoitteista tänä vuonna.

“Todellinen energiaturvallisuus perustuu uusiutuvaan, kotimaiseen energiaan ja fiksumpaan kulutukseen. On aika lopettaa yhden ongelman tilkitseminen tukulla uusia ja luotsata Eurooppa kohti tulevaisuutta, joka on vapaa vanhan järjestelmän riskeistä ja ongelmista. Uusiutuva energia ja energiatehokkuus on tuotava takaisin prioriteettien kärkeen, kun EU:n 2030 tavoitteista sovitaan”, toteaa Greenpeacen energia- ja ilmastovastaava Kaisa Kosonen.

Komission oma tausta-arvio tammikuulta osoittaa, että 35 prosentin tavoite uusiutuvalle energialle yhdistettynä reippaisiin energiatehokkuustoimiin vähentäisi EU:n energiantuontia 22 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, mikä on tuplasti verrattuna vaihtoehtoon, jossa EU asettaisi sitovana pelkän 40 prosentin päästövähennystavoitteen. Kaasuntuonti vähenisi peräti 28 prosenttia, eli kolminkertaisesti. Silti jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, olivat ennen Ukrainan kriisin puhkeamista kallistumassa pelkän löysän päästövähennystavoitteen kannalle. Nyt on korkea aika tarkastaa kurssi.

Lisätiedot:
Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energiavastaava, Greenpeace: 050 368 8488
Jehki Härkönen, energiavastaava (ydinvoima), Greenpeace, 040 197 2620

Greenpeacen taustamuistio komission energiastrategiasta:
greenpeace.org/finland/Global/finland/Energia/Taustamuistio%20komission%20energiaturvallisuussuunnitelmasta.pdf