Greenpeace nimesi Durbanissa ilmastoneuvotteluja jarruttavan likaisen tusinan

Lehdistötiedote - joulukuu 5, 2011
Greenpeacen ja muiden järjestöjen aktivistit osoittavat tänään mieltään Durbanissa YK:n ilmastokokouksen yhteydessä järjestetyssä Global Business Day -konferenssissa. Mielenosoittajat kutsuvat likaiseksi tusinaksi suurimpia maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen jarruttajia.

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo Durbanissa mielenosoituksessa, jossa nimettiin ilmastosopimusta jarruttava saastuttavien yhtiöiden likainen tusina.

 

Greenpeace nimesi tänään Durbanissa likaisen tusinan, joka estää edistymisen ilmaston suojelemisessa.

”Listan kärjessä on Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. Lähetimme hänelle viime viikolla avoimen kirjeen, jossa vetosimme, että hän käyttäisi asemaansa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Hänen julkiset puheenvuoronsa muutama vuosi sitten olivat toivoa herättäviä. Mutta nyt tarvitaan tekoja tyhjien sanojen sijaan”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

”Suomessakin on oma ilmastosopimuksen jarruttajien joukko. Elinkeinoelämän keskusliitto vastustaa Euroopan unionin sitoutumista yli 20 prosentin yksipuolisiin päästövähennyksiin. Hiilivuodolla uhkaillaan, vaikka Suomen metsä- ja terästeollisuuden päästöt ovat pienemmät kuin taskussa olevat päästöoikeudet. Ja Fortum vastustaa EU:n velvoitetta ottaa käyttöön pakolliset säästötavoitteet, jotka kohdistuvat jakelijoihin ja sähkön jälleenmyyjiin”, Aromaa luettelee esimerkkejä.

“Elintärkeiden YK:n neuvottelujen varjossa kokoontuvan likaisen tusinan tulisi olla häpeissään siitä, että jarruttavat neuvotteluja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ihmishenkien, talouksien ja elinympäristöjen pelastamiseksi. Lyhyen tähtäimen voittojen asettaminen ihmisten suojelun edelle on vastenmielistä”, sanoi Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo mielenosoituksessa Durbanissa.

”Poliittisten johtajiemme on suljettava ovi likaisilta yhtiöiltä, jotka juhlisivat Durbanin epäonnistumista. Heidän on kuunneltava kansaa eikä saastuttajia. Lapsemme ja heidän lapsensa ansaitsevat sen”, Naidoo jatkoi.

Kuusi Greenpeacen aktivistia pidätettiin mielenosoituksessa. He olivat ripustamassa konferenssipaikalla banderollia ”Listen to the People, not the Polluters”, kuunnelkaa kansaa eikä saastuttajia.

Greenpeacen nimeämä likainen tusina, raportti heidän edustamiensa yhtiöiden ja järjestöjen toimista

1.  Jorma Ollila, hallituksen puheenjohtaja, Royal Dutch Shell      
2.  Lorraine Mitchelmore, toimitusjohtaja, Shell Canada           
3.  David Collyer, puheenjohtaja, Canadian Association of Petroleum                                             4.  Thomas Donohue, puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, US Chamber of Commerce                                                                                                
5.  Lakshmi Mittal, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, ArcelorMittal                                                                       
6.  Jürgen R. Thumann, puheenjohtaja, BusinessEurope     
7.  David ja Charles Koch, Koch Industries        
8.  Marius Kloppers, toimitusjohtaja, BHP Billiton             
9.  Dr. Kurt Bock, hallituksen puheenjohtaja, BASF                        
10. Jean-Guy Carrier, pääsihteeri, International Chamber of Commerce
11. Jack N. Gerard, puheenjohtaja, American Petroleum
12. Brian Dames, toimitusjohtaja, Eskom

Lisää suomalaisten yhtiöiden ja järjestöjen ilmastosopimuksen jarruttamisesta

Greenpeacen suomalaisen aktivistin Reija Mikkolan kokemuksia Durbanista

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202