Greenpeace protestoi valaanlihakuljetusta vastaan Hampurissa

Lehdistötiedote - heinäkuu 5, 2013
Tänään perjantaina Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltä 336-metrisen konttialus Cosco Priden keulan edessä Hampurin satamassa. Aluksella on kuusi konttia uhanalaisen sillivalaan lihaa matkalla Japaniin.

5. heinäkuuta 2013

Sillivalas © Greenpeace

 


Greenpeace vaatii valaanlihan kuljetuksen pysäyttämistä. Islanti pyytää sillivalaita vain viedäkseen lihan Japaniin. Jos lihaa ei suostuttaisi kuljettamaan, uhanalaisen sillivalaan pyytäminen Islannissa olisi loppunut jo aikaa sitten.

”Islanti pyytää sillivalasta ainoastaan Japaniin vientiä varten, ja pyynti voi jatkua ainoastaan, jos valaanliha onnistutaan kuljettamaan Islannista Japaniin”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

”EU:n on tukittava lainsäädäntönsä porsaanreikä, joka sallii uhanalaisten lajien lastaamisen eurooppalaisissa satamissa. Euroopan unioni on lähes kaikkien muiden maailman maiden kanssa kieltänyt kaupallisen valaanpyynnin. On törkeää, että myytävää valaanlihaa kuljetetaan eurooppalaisen sataman kautta.”

Greenpeace on ilmoittanut lastista Saksan viranomaisille, jotta nämä ryhtyisivät toimiin sen pysäyttämiseksi. Lastin piti kulkea Rotterdamin kautta, mutta Rotterdamin satamaviranomaiset kielsivät kauttakuljetuksen Alankomaiden talousasioiden ministeriön pyynnöstä. 

 

Sillivalas voi kasvaa 27-metriseksi ja painaa yli 70 tonnia. Se on maailman toiseksi suurin eläin sinivalaan jälkeen. Vain noin 50 000 yksilöä on jäljellä, ja laji on uhanalainen. Islantilainen valaanpyytäjä Kristján Loftsson aloitti pyynnin 17. kesäkuuta (video) ja on pyytänyt tänä kesänä arviolta jo 25 sillivalasta. Sopimus uhanalaisilla lajeilla käytävästä kaupasta (Convention on International Trade in Endangered Species, CITES) kieltää valaanlihakaupan. CITES-sopimuksen allekirjoittaneista 178 maasta kuitenkin Japani, Norja ja Islanti ovat jättäneet valaanlihan osalta virallisen vastalauseen. Islannin matkailuviranomaiset ovat pyytäneet hallitusta puuttumaan asiaan, jotta maan matkailuelinkeino ei olisi uhattuna yhden vaIaanpyytäjän takia.

Lisää kuvia Greenpeacen toiminnasta, Hampurin mielenosoituksen kuvia myöhemmin perjantaina: photo.greenpeace.org

Aiheet