Greenpeace vastaa Putinille: Purjehdimme Arktikselle, jotta vakavalla ympäristöuhalla olisi silminnäkijöitä

Lehdistötiedote - joulukuu 19, 2013
Uutistoimisto Interfax kertoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin tänään arvioineen, että armahduslaki koskee Greenpeace Internationalin aktivisteja. Uutistoimiston mukaan Putin antoi myös ymmärtää, että syyskuussa tapahtunut mielenosoitus öljylautta Gazpromilla oli julkisuustemppu ja kiristysyritys.

19. joulukuuta 2013

Ruotsalainen Dimitri Litvinov, suomalainen Sini Saarela, argentiinalainen Camila Speziale ja britti Phil Ball saattoivat vihdoin huokaista helpotuksesta kuultuaan duuman äänestäneen armahduslain puolesta.

Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Ben Ayliffe kommentoi:

”Kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseen, tietenkin myös presidentti Putinilla. Haluamme kuitenkin alleviivata, että purjehdimme Arktikselle, jotta vakavalla ympäristöuhalla olisi silminnäkijöitä. Olemme aina rauhanomaisia, me toimimme vastuullisesti ja pidimme huolta turvallisuudesta. Greenpeacen Arktis-kampanjassa on kyse paljon muustakin kuin Venäjästä. Olemme aikaisemmin purjehtineet myös Grönlantiin, Alaskaan ja Norjaan tuodaksemme näkyviin öljynporaukseen liittyvät vaarat näillä hyisillä vesillä. Aiomme jatkaa työtä tulevina vuosina. Tämän ainutlaatuisen alueen ahdinko ei anna meille muuta vaihtoehtoa.”

“Aktivistit tullaan muistamaan sankareina, jotka rohkeasti nousivat arktista öljynporausta ja ilmaston lämpenemistä vastaan. Kerromme mielellämme tilanteesta enemmän presidentti Putinille, kuten olemme yrittäneet kertoa öljy-yhtiö Gazpromillekin. Ikävä kyllä yrityksemme päästä heidän puheilleen on torjuttu kerta toisensa jälkeen.”

Venäjän parlamentti äänesti eilen aktivistien armahtamisen puolesta myös armahduslain lopullisessa hyväksymisäänestyksessä. Armahduksen hyväksyminen ei tarkoita sitä, että aktivistit myöntäisivät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Lisätietoja:

Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjasta vastaava Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559 Greenpeace Nordicin Suomen viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202 Greenpeace Nordicin tiedottaja Suomessa Veera Visapää, puhelin 040 518 4516