Greenpeace voitti kiistan Nestespoil com -verkkotunnuksesta

Lehdistötiedote - elokuu 6, 2012
World Intellectual Property Organization (WIPO) on hylännyt Neste Oilin valituksen Greenpeacen kampanjasivusto www.nestespoil.com:sta. WIPO:n paneeli totesi, että Greenpeace voi käyttää osoitteita www.nestespoil.com ja www.nestespoilreturns.com kritisoidakseen Neste Oilin palmuöljyn käyttöä biopolttoaineen raaka-aineena.

23. maaliskuuta 2012

Neste Spoil Annual Report 2011 © Greenpeace

 

Paneeli totesi, että sananvapauteen kuluu epäkaupallinen kritiikki. Paneelin mielestä Greenpeace ei käyttänyt sivustoja tahratakseen Neste Oilin mainetta. Oikeuskäytännössä ei rajuakaan kritiikkiä katsota maineen tahraamiseksi. Greenpeace ei ole myöskään paneelin mukaan pyrkinyt harhauttamaan internetin käyttäjiä eikä saavuttamaan taloudellista etua Neste Oilin tuotemerkin avulla. Paneelin mielestä Greenpeace käytti sivustoja hyväksyttyyn ei-kaupalliseen tarkoitukseen.

”Sananvapauden kannalta WIPO:n päätös on merkittävä. Palmuöljyn käyttö biopolttoaineena uhkaa sademetsiä, Kaakkois-Aasian luonnon monimuotoisuutta ja ilmastoa. Neste Oil on yksi maailman suurimmista yksittäisistä palmuöljyn käyttäjistä. Sen takia parodiasivuston kritiikin tulikin kohdistua selkeästi juuri Neste Oilin tuotemerkkiin. Olisi ollut pelottavaa, jos tavaramerkkijuridiikalla olisi estetty ympäristölle vaarallisen toiminnan arvostelu”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

”Kritiikki Neste Oilia kohtaan on entistä aiheellisempaa. Viime viikolla julkistetun osavuosikatsauksen mukaan yhtiö on valmistanut kolmessa kuukaudessa ennätykselliset 437 000 tonnia dieseliä, jossa palmuöljy on edelleen pääraaka-aine. Greenpeacen pahimmat pelot Neste Oilin massiivisesta palmuöljyn käytöstä uhkaavat toteutua”, Laakso jatkaa.

Greenpeace jatkaa kampanjointia, jotta Neste Oil luopuisi palmuöljystä biodieselin raaka-aineena ja siirtyisi kestävämpiin vaihtoehtoihin.

Päätös kokonaisuudessaan (englanniksi)
Suljetun parodiasivuston etusivu


Lisätietoa:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559