Greenpeacen Venäjällä olevien aktivistien poistumisviisumien hakeminen alkanut

Lehdistötiedote - joulukuu 4, 2013
Greenpeace Internationalin arktista öljynporausta vastustaneiden, tutkintavankeudesta vapautettujen aktivistien poistumisviisumien hakemusten jättäminen on aloitettu. Tutkintakomitean on annettava vastaus hakemukseen kolmen päivän kuluessa hakemuksen jättämisestä.

18. lokakuuta 2013 Sini Saarela of Finland, a climber

Sinin muotokuva Arctic Oil -kiertueella. © Greenpeace / Denis Sinyakov

 
Greenpeace Internationalin aktivistien lakimiehet ovat aloittaneet poistumisviisumihakemusten jättämisen tutkintakomitealle. Viisumia haetaan Sini Saarelalle ja kaikille muille aktivisteille, jotka eivät ole Venäjän kansalaisia.

Jos viisumihakemus hyväksytään, aktivistit voivat matkustaa kotimaihinsa odottamaan Gazpromin arktista öljynporausta vastustaneen mielenosoituksen jatkotutkintaa ja oikeudenkäyntiä.

25 aktivistia sekä videokuvaaja, jotka ovat kotoisin 17 eri maasta, ovat saaneet passinsa vapauduttuaan takuita vastaan vankilasta. Heillä ei kuitenkaan ole viisumia maasta poistumiseksi ja he ovat majoittuneet hotelliin Pietarissa.

Kaikkien aktivistien viisumihakemuksen jätetään tämän viikon aikana. Tutkintakomitean on annettava päätöksensä viisumista kolmen päivän kuluessa hakemuksen jättämisestä.

“On ainutlaatuinen tilanne, että aktivisteja syytetään ja pidetään Venäjällä sen jälkeen, kun heidät otettiin kiinni kansainvälisellä merialueella Venäjän aluevesien ulkopuolella. Olemme toiveikkaita, että kysymys voidaan ratkaista. Greenpeace vaatii kuitenkin edelleen syytteistä luopumista”, sanoo Greenpeace Internationalin päälakimies Jasper Teulings.

Kansainvälinen merioikeus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan Venäjän on vapautettava Greenpeacen alus Arctic Sunrise ja päästettävä aluksella olleet palaamaan kotimaihinsa.

Lisätietoja:
Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjasta vastaava Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Greenpeace Nordicin Suomen viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202
Greenpeace Nordicin tiedottaja Suomessa Veera Visapää, puhelin 040 518 4516