Greenpeacen aktivistit haastavat yrityksiä ilmastojohtajiksi

Lehdistötiedote - toukokuu 18, 2011
Yli 170 Greenpeacen aktivistia sulki tänään keskiviikkona pääsyn European Business Summit -konferenssiin Brysselissä. Aktivistit haastavat eurooppalaisyrityksiä ryhtymään ilmastojohtajiksi tukemalla 30 prosentin päästövähennystavoitetta. Oviin itsensä lukinneet aktivistit toivottavat tervetulleeksi konferenssiin ne yritykset, jotka tukevat Euroopan unionin 30 prosentin ilmastopäästöjen vähennystavoitetta ja estävät niiden pääsyn, jotka vastustavat riittäviä ilmastotavoitteita.

Greenpeacen aktivistit haastoivat yrityksiä ilmastojohtajiksi Brysselissä European Business Summit -konferenssissa.

Greenpeacen aktivistit eivät halunneet konferenssiin ilmastokuhnailijoita, kuten Microsoft, BP ja Volkswagen, jotka ovat ilmastopoliittisen etenemisen esteinä. Aktivistit kehottivat Euroopan elinkeinoelämää seuraamaan edistyksellisiä yhtiöitä, joita ovat esimerkiksi IKEA, Google, Unilever, Danone ja Philips. Nämä yhtiöt kannattavat EU:n 30 prosentin päästövähennystavoitetta Euroopan talouden voimistamiseksi. [1]

Selvitykset osoittavat, että vahva ilmastopolitiikka käynnistää investointeja puhtaaseen teknologiaan ja infrastruktuuriin ja lisää siten työpaikkoja. Ilmastopäästöjen 30 prosentin vähennystavoite kasvattaisi EU-maiden bruttokansantuotetta yli 600 miljardia euroa vuoteen 2020 mennessä. [2]

”Euroopan on valittava. Meillä voi olla kilpailukykyinen, moderni talous tai aikansa elänyt talous, joka on epävakaan energian hinnan ja suurten saastuttajien armoilla. Johtavat yhtiöt tukevat 30 prosentin päästövähennyksiä ja kannustavat investointeihin, mutta kuhnailijat jatkavat jarruttamista. Tänään toimme esiin tämän elinkeinoelämän jakautumisen, ja kehotamme yritysten hiljaista enemmistöä liittymään johtajiin vauraan Euroopan rakentamiseksi”, sanoo Greenpeacen Euroopan ilmastokampanjasta vastaava Dimitris Ibrahim.

Toukokuun aikana sellaiset brandit kuin Ikea, Mango ja PPR Group – jonka tuotemerkkejä ovat muun muassa Puma ja Gucci – liittyivät kasvavaan edistyksellisten ilmastojohtajien joukkoon.

“Greenpeace odottaa kuulevansa uusista yhtiöistä, jotka haluavat tukea 30 prosentin päästövähennystavoitetta. Yritysten on hyväksyttävä merkittävä vaikutuksensa ja vastuunsa vihreän, kilpailukykyisen Euroopan talouden turvaamiseksi”, Ibrahim sanoo.

EU:n ympäristöministerit kokoontuvat kesäkuussa keskustelemaan EU:n ilmastotavoitteista. Yksipuolisen, kotimaisen 30 prosentin ilmastopäästövähennysten leikkauksen vuoden 1990 tasosta vuonna 2020 pitää olla ensimmäinen askel kohti 40 prosentin päästövähennystä kaikissa kehittyneissä maissa, jotta saamme pidettyä maapallon keskilämpötilan nousun alle kahdessa asteessa ja vältämme ilmastonmuutoksen katastrofaaliset vaikutukset.

Viitteet:

[1] Lista yrityksistä, jotka kannattavat EU:n 30 prosentin päästövähennystavoitetta. Myös seitsemän ympäristöministeriä ja Euroopan parlamentti kannattavat 30 prosentin päästövähennystavoitetta.

[2] Saksan ympäristöministeriön 2011 maaliskuussa tilaama selvitys, jonka tekivät tutkijat neljästä eurooppalaisesta yliopistosta, osoittaa, että 30 prosentin päästövähennystavoite ja siihen liittyvät toimet vaikuttavat seuraavasti: investoinnit kasvavat 18 prosentista 22 prosenttiin bruttokansantuotteesta, työpaikkoja syntyy kuusi miljoonaa lisää, EU-maiden bruttokansantuote kasvaa 620 miljardia euroa vuoteen 2020, mikä on 0,6 prosenttia enemmän kuin vaihtoehdossa ilman toimia, huoltovarmuus paranee, polttoainekustannukset laskevat ja Euroopan teollisuuden kilpailukyky säilyy ja paranee. Lisätietoja

Kuvia Brysselin mielenosoituksesta

Lisätietoja:

Euroopan energia- ja ilmastokampanjan vastaava Dimitris Ibrahim, puhelin +30 69 79 44 33 05 (englanniksi)
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202