Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltä arktisen öljyn kuljetusta vastaan Rotterdamissa

Lehdistötiedote - toukokuu 1, 2014
Kahdeksankymmentä Greenpeacen aktivistia osoittaa mieltä Rainbow Warrior -aluksen tukemana Rotterdamissa Alankomaissa maailman ensimmäistä arktiselta jäätyvältä merialueelta poratun öljyerän kuljetusta vastaan. Öljy on peräisin Gazpromin Prirazlomnaja-öljynporauslautalta, jonka öljynporausta vastaan Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltä 18. syyskuuta 2013 Venäjän Arktiksella.

1. toukokuuta 2014

Petšoranmereltä porattua arktista öljyä kuljettava tankkeri Mihail Uljanov ja Greenpeacen aktivistit osoittamassa mieltä arktista öljynporausta vastaan Rotterdamissa 1. toukokuuta 2014. © Marten van Dijl / Greenpeace

 

Greenpeace Internationalin aktivistit osoittivat mieltään 18. syyskuuta 2013 Prirazlomnajalla Gazpromin arktista öljynporausta vastaan. Rauhanomaisen mielenosoituksen seurauksena Greenpeace Internationalin alus Arctic Sunrise vallattiin ja aluksella olleet 30 ihmistä vangittiin kahdeksi kuukaudeksi. Vangittujen joukossa oli myös suomalainen Sini Saarela. Hän ja kaksi muuta Greenpeacen suomalaisaktivistia, Rosa Gierens ja Risto Saarikivi, ovat mukana tämänpäiväisessä mielenosoituksessa.

“Arktinen jää sulaa ilmastonmuutoksen takia, ja öljy-yhtiöt näkevät sen mahdollisuutena porata entistä enemmän öljyä. Rotterdamiin saapuvaa öljyä ei tarvita. Pohjoisen jäämeren luonto on suojeltava, siitä ei saa tehdä öljykenttää”, Sini Saarela totesi mielenosoitukseen lähtiessään.

Viime viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin juhli öljytankkerin lähtöä puhelinkokouksessa Gazpromin toimitusjohtaja Aleksei Millerin kanssa. Gazprom ja Rosneft – Venäjän valtion omistamat energiayhtiöt – ovat sopineet yhteistyöstä arktisessa öljynporauksessa kansainvälisten öljy-yhtiöiden kuten Shellin, BP:n, ExxonMobilin ja Statoilin kanssa.

”On entistä selvempää, että riipuvuutemme öljystä ja kaasusta ei ole ainoastaan uhka luonnolle vaan maailman turvallisuudeselle. Arktinen öljy merkitsee uutta vaarallista riippuvuutta Venäjän valtion omistamista energiajäteistä juuri silloin, kun riippuvuutta pitäisi vähentää. Emme voi toivoa minkäänlaista eettistä ulkopolitiikkaa niin kauan kuin hallituksemme ovat riippuvaisia BP:n, Shellin ja Gazpromin kaltaisista yhtiöistä”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

“Meidän täytyy luopua arktisesta öljystä, katkaista riippuvuutemme fossiilisista polttoaineista ja investoitava uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen. Tämä on kiireellinen välttämättömyys, Naidoo jatkaa.

Arktista öljyä kuljettava tankkeri Mihail Uljanov on parhaillaan saapumassa Rotterdamin satamaan. Öljyerän ostaa ranskalainen öljy-yhtiö Total. Total on aikaisemmin vakuuttanut, ettei aio porata öljyä Arktiksella, koska öljyvuodolla olisi siellä tuhoisat seuraukset.

Viime syyskuussa 28 Greenpeacen aktivistia, valokuvaaja ja videokuvaaja pidätettiin laittomasti Prirazlomnajan öljynporauslautalla tapahtuneen rauhanomaisen mielenosoituksen jälkeen, kun venäläiset erikoisjoukot valtasivat Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen. Näitä Arctic30-ryhmänä tunnettuja aktivisteja pidettiin Venäjällä vangittuina kaksi kuukautta syytettyinä merirosvouksesta ja huliganismista. 

Heti aktivistien vapauduttua öljynporauslautan omistaja Gazprom ilmoitti, että se on ensimmäisenä aloittanut öljyntuotannon talvisin jäätyvällä merialueella Petšoranmerellä.

Taustatietoa englanniksi Prirazlomnajan öljynporauksesta 

Lisätietoja:
Juha Aromaa, Greenpeace Nordicin viestintäpäällikkö Suomessa, puhelin 050 369 6202