Greenpeacen alus jatkaa mielenosoitusta arktista öljynporausta vastaan poliisin poistettua kiipeilijät

Lehdistötiedote - toukokuu 29, 2014
Greenpeacen Esperanza –laiva on parhaillaan Barentsinmerellä estämässä Statoilin Transocean Spitsbergen –öljynporauslautan tuloa paikalle. Esperanza on nyt kohdassa, jossa yhtiö aikoo porata öljyä.

Barentsinmeri, 29. toukokuuta 2014

 

Norjan viranomaiset lopettivat aikaisin aamulla Greenpeacen mielenosoituksen öljynporauslautalla ja siirsivät seitsemän Greenpeacen aktivistia, mukana suomalainen Sini Saarela, helikopterilla Tromssaan. Kaikki aktivistit on nyt vapautettu ilman vaatimuksia.

 

”Emme voineet enää jatkaa mielenosoitusta, mutta Statoilin äärimmäisen vaarallinen poraushanke on kuitenkin pysäytettävä. Toivon, että kaikki ihmiset tulevat mukaan vaatimaan, että Statoil luopuu arktisesta öljynporauksesta, ja että Norjan ympäristöministeri peruttaa Statoilin porausluvan”, sanoo Sini Saarela Tromssasta.

Greenpeacen Esperanza –laivan kannella, Statoilin saaman porauspaikan päällä on nyt Arktis-kampanjoitsija Sune Scheller.

”Valtava tuki ihmisiltä eri puolilta maapalloa on saanut meidät jatkamaan. Esperanza on pieni alus, mutta aiomme pysyä tämän porauspaikan päällä. Statoilin on pysäytettävä äärimmäisen vaarallinen ja ilmastonmuutosta kiihdyttävä arktinen öljynporauksensa”, sanoo Scheller.

 

Statoililla on lupa aloittaa poraaminen osittain, mutta yhtiö ei voi porata öljyä sisältäviin kerroksiin asti, ennen kuin Norjan ympäristöministeriö on käsitellyt Greenpeacen tekemän valituksen.

”Maalaisjärkikin sanoo, että öljynporaus arktisilla vesillä lähellä merkittävää luonnonsuojelualuetta, sisältää katastrofin ainekset. Statoilin omat asiantuntijat ovat myöntäneet, että öljyvuoto saavuttaisi Karhusaaren rannat alle viikossa. Yli 80 000 ihmistä on jo pyytänyt, että ympäristöministeri Tine Sundtoftia harkitsee uudelleen päätöstään sallia poraukset. Ihmiset ympäri maailmaa seuraavat päätöstä silmä kovana ”, sanoo Scheller.

Aktivistit kiipesivät öljynporauslautalle tiistaina 27.5. noin kuudelta aamulla Suomen aikaa osoittaakseen mieltään Statoilin arktista öljynporausta vastaan. He ehtivät jatkaa mielenosoitusta lautalla 48 tuntia. Statoil suunnittelee aloittavansa Arktiksen pohjoisimmat poraukset lähellä Karhusaaren luonnonsuojelualuetta.

Perjantaina klo 11 Greenpeace luovuttaa vetoomuksen Karhusaaren suojelemisesta öljynporaukselta ministerille Oslossa. Yli 80 000 ihmisen vetoomus löytyy täältä: www.greenpeace.org/bearisland

Kuvia ja videoita käytettävissä

Lisätietoja:
Birgitte Lesanner, Greenpeace communications officer (Danish/English), +45 2395 1214
Tapio Laakso, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava, p. 040 181 6559
Juha Aromaa, Greenpeace Nordicin viestintäpäällikkö (yhteydet laivalle), p. 050 369 6202

Uusimmat kuvat: Greenpeacen aktivistit poistetaan Statoilin porauslautalta

Kaikki kuvat ja videot tapahtumista