Greenpeacen jääkarhuaktivistit sulkivat tien Gazpromin pääkonttoriin Moskovassa

Lehdistötiedote - syyskuu 5, 2012
Jääkarhuiksi pukeutuneet Greenpeacen aktivistit sulkivat tänä aamuna energiayhtiö Gazpromin pääkonttorin sisäänkäynnin Moskovassa. Aktivistit vaativat Gazpromia hylkäämään suunnitelmat porata öljyä Arktiksella.

5. syyskuuta 2012

Greenpeacen aktivistit sulkivat keskiviikkona 5. syyskuuta 2012 tien Gazpromin pääkonttoriin Moskovassa. Aktivistit vastustavat Gazpromin suunnitelmia aloittaa arktinen öljynporaus Petšoranmerellä.

Aktivistit viidestä maasta loivat lumisen, arktisen suojelualeen pääkonttorin eteen ja kahliutuivat toisiinsa sulkien pääkonttorin sisäänkäynnin. Mielenosoitus oli jatkoa viime viikon mielenosoituksiin Gazpromin öljynporauslautta Prirazlomnajalla Petšoranmerellä. Samaan aikaan myös Berliinissä aktivistit rakensivat kolmemetrisen vuotavan öljynporaustornin Gazpromin toimiston eteen.

Poliisi on ottanut kiinni kymmenen aktivistia.

”Öljy-yhtiöiden, kuten Gazpromin ja Shellin, vastuuttomat suunnitelmat porata öljyä Arktiksella uhkaavat tätä koskematonta ympäristöä. Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt pohjoiseen. Ainoa tapa säästää ainutlaatuinen Arktis on kieltää arktinen öljynporaus ja estää ahneita öljy-yhtiöitä tekemästä voittoja luomallaan ilmastokriisillä”, sanoo Greenpeacen Venäjän energiakampanjan johtaja Vladimir Tšuprov.

Gazprom suunnitellee aloittavansa öljynporauksen Petšoranmerellä aikaisin ensi vuonna. Gazprom olisi siinä tapauksessa maailman ensimmäinen arktisella merialueella kaupallisesti öljyä poraava yhtiö. Arktisessa öljynporauksessa käytettävä öljynporauslautta Prirazlomnaja ei sen sijaan ole valmis öljynporaukseen. Sillä ei ole hyväksyttyä öljyntorjuntasuunnitelmaa, ja puolueettomat asiantuntijat arvioivat, että öljyn puhdistaminen jäisestä merestä on käytännössä mahdotonta.

“Štokmanin kaasuhanke ajautui ylivoimaisiin vaikeuksiin. Sen pitäisi olla merkki kaikille sijoittajille ja yhtiöille siitä, että tekniset haasteet ja kustannukset pohjoisen äärimmäisissä olosuhteissa ovat valtava riski”, Tšuprov jatkaa.

Kuvateksti: Greenpeacen aktivistit sulkivat keskiviikkona 5. syyskuuta 2012 tien Gazpromin pääkonttoriin Moskovassa. Aktivistit vastustavat Gazpromin suunnitelmia aloittaa arktinen öljynporaus Petšoranmerellä. (Copyright, Greenpeace/Denis Sinjakov)

Lisätietoa:
Viestintäpäällikkö Vera Bakasheva, puhelin +7 903 219 3287 (venäjäksi, englanniksi)
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Lisää Gazpromin toiminnasta Arktiksella