Ilmastohylkiö Trump viemässä Yhdysvallat sivuraiteelle

Lehdistötiedote - toukokuu 31, 2017
Julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan Yhdysvaltojen presidentti Trump olisi jo tehnyt päätöksen jättää Pariisin ilmastosopimus. Twiittinsä mukaan Trump tekee päätöksen lähipäivinä.

Ilmastomarssi Washingtonissa 29. huhtikuuta 2017. © Amanda J Mason/Greenpeace

 

“Pariisin ilmastosopimuksesta irtautuminen olisi moraaliton päätös, jota Trump saisi katua. Maailmanlaajuinen toiminta ilmastonmuutoksen torjumiseksi ei ole juridista tai poliittista keskustelua, se on väistämätön velvollisuus ihmisten ja planeettamme suojelemiseksi”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Jennifer Morgan.
 
“Trump ja hänen hallintonsa on menossa vastakkaiseen suuntaan kuin muu maailma. Samaan aikaan, kun Kiina on hylkäämässä hiilivoimaloita, Trump on hylkäämässä toiminnan ilmaston puolesta”, sanoo Greenpeace East Asian ilmastopoliittinen asiantuntija Li Shuo
 
Jos huhut pitävät paikkansa, Trump leimaa itsensä häviäjäksi ja vie samalla Yhdysvaltojen aseman maailmanpolitiikassa. Todelliset maailman johtajat tarttuvat tilaisuuteen, ja kiihdyttävät talouksiensa siirtämistä puhtaan energian aikaan. Maailmanpolittiisessa järjestelmässä on juuri nyt tapahtumassa järisyttävä muutos, kun Eurooppa, Kiina ja muut maat täyttävät Yhdysvaltojen jättämän aukon”, sanoo Greenpeacen vanhempi ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen.
 
“Siinä missä muut menevät eteenpäin, Trump yrittää palata menneisyyteen. Viimeksi viime viikolla muut teollisuusmaat osoittivat, kuinka yksin Trump on. Myös Kiina ja Intia ovat tehneet selväksi, että heidän sitoutumisensa Pariisin ilmastosopimukseen on horjumaton. Ilmastohaasteeseen tarttuminen on huima mahdollisuus puhtaammalle taloudelle ja paremmille työpaikoille, joista sivuraiteelle itsensä ajanut Yhdysvallat voi jäädä paitsi”, Kosonen jatkaa.
 
Lisätietoja:
Kaisa Kosonen, vanhempi ilmastopoliittinen neuvonantaja, Greenpeace International, puhelin 050 368 8488
Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202