Ilmastolaki antaa turvalliset raamit taloudelle

Lehdistötiedote - toukokuu 24, 2011
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa keskustellaan ilmastolain kirjaamisesta hallitusohjelmaan. Ilmastolaki on tehokas työkalu sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan että talouden ohjaamiseen kestäväksi ja kilpailukykyiseksi. Ilmastolaki käynnistää investoinnit uuden talouden rakentamiseen ja luo työtä.

”Uutisten mukaan Metalliliitto on huolissaan ilmastopolitiikan etenemisestä hallitusneuvotteluissa. Huoli on turha. Metallimiehet ovat ammattimiehiä, joita yhteiskunta kipeästi tarvitsee rakentamaan vähähiilistä yhteiskuntaa”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Ilmastolakiin pitäisi liittyä Euroopan unionin ilmastotavoitteen kiristäminen vähintään 30 prosenttiin vuonna 2020 nykyisen 20 prosentin sijaan. Saksan ympäristöministeriön selvityksen mukaan parannettu ilmastotavoite lisää investointeja ja luo Eurooppaan kuusi miljoonaa uutta työpaikkaa.

”Jos Suomi päättää siirtyä ilmastojohtajien joukkoon, saamme osan näistä työpaikoista myös Suomeen”, Laakso sanoo.

Kasvava joukko johtavia yrityksiä kuten teollisuusyritykset Alstom, Philips ja Vestas tukevat päästötavoitteen nostoa 30 prosenttiin. [2]

Vuonna 2008 asetetun 20 prosentin ilmastotavoitteen taustaoletukset ovat vanhentuneet. Jos EU toteuttaa sekä sitovan uusiutuvan energian tavoitteensa että ei-sitovan energiansäästötavoitteensa vuodelle 2020, EU:n kotimaiset päästöt pienenevät 25-30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Siinä tapauksessa EU:n päästökauppajärjestelmä palkitsee vähähiilisten investointien sijaan suursaastuttajia, jos järjestelmää ei korjata.

”Ilmastolaki on ennen kaikkea keino pysäyttää katastrofaalinen ilmastonmuutos. Sen lisäksi se antaa selkeän suunnan tuleville investoinneille ja luo kestävää työllisyyttä. Ilmastopolitiikan jarrumiesten tulevaisuudennäkymä on sen sijaan synkkä. Väistämättä edessä oleva vähähiilisen talouden rakentaminen jää muiden eurooppalaisten ja kiinalaisten ammattilaisten tehtäväksi”, sanoo Laakso.

Lisätietoa:

Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202