Kaksi suomalaisaktivistia vastustamassa hakkuita Puolassa

Lehdistötiedote - elokuu 29, 2017
Greenpeacen aktivistit 12 maasta ovat pysäyttäneet hakkuut Białowieżan metsässä Puolassa. Mukana mielenosoituksessa on kaksi suomalaista aktivistia. Myös Euroopan Unionin tuomioistuin on määrännyt heinäkuussa hakkuut keskeytettäväksi.

29. elokuuta 2017

Greenpeacen aktivistit kahdestatoista maasta pysäyttivät 29. elokuuta 2017 hakkuut Euroopan suurimmalla yhtenäisellä lehtimetsäalueella Białowieżan metsässä, joka on myös UNESCO:n maailmanperintökohde.


Białowieżan metsä on Euroopan lehtimetsävyöhykkeen suurin jäljellä oleva yhtenäinen metsäalue, joka sijaitsee Puolan ja Valkovenäjän rajalla. Valkovenäjän puolella metsä on kokonaisuudessaan kansallispuistoa, Puolan puolella vain 17 prosenttia alueesta on kansallispuistoa. Białowieżan metsä on myös UNESCO:n maailmanperintökohde, joka on muun muassa lähes sukupuuttoon kuolleen, luontoon palautetun visentin elinaluetta. Alue kuuluu myös Natura 2000 -ohjelmaan.

Puolan ympäristöministeri Jan Szysko teki maaliskuussa 2016 Białowieżan Puolan puoleisen alueen säädöksiin muutoksia, jotka mahdollistavat hakkuiden kolminkertaistamisen, ja avaavat metsätaloudelle alueita, jotka on tähän mennessä suojeltu kokonaan.

Hakkuut uhkaavat Natura 2000 -ohjelmaan kuuluvien alueiden monimuotoisuutta. Euroopan Unionin tuomioistuin teki väliaikaisen päätöksen heinäkuussa, ja määräsi hakkuut keskeytettäväksi. Tuomioistuimen päätöstä ei ole kuitenkaan noudatettu.

“Greenpeace vaatii, että ympäristöministeri Szysko kuuntelee kansalaisia ja Euroopan Unionin tuomioistuinta, ja pysäyttää hakkuut. Ainutlaatuisesta Białowieżan metsästä on tehtävä yhtenäinen luonnonsuojelualue myös Puolan puolella rajaa”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202