Kiinassa hiilen kulutus laskussa

Xi Jinpingilla ilmastonmuutoksen torjunnan avaimet

Lehdistötiedote - huhtikuu 4, 2017
Yli neljäsosa maailman ilmastopäästöistä on peräisin Kiinasta. Käänne parempaan on kuitenkin tapahtumassa. Kiinan hiilen kulutus on laskenut kolmen viime vuoden aikana, mikä on johtanut päästöjen kasvun pysähtymiseen. Tammi-marraskuussa 2016 hiilen kulutus laski edelleen 1,6 prosenttia. Kiinan presidentti Xi Jianpingillä on ilmastonmuutoksen torjunnan avaimet, kun hän tällä viikolla matkustaa Helsingin kautta tapaamaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia.

Aurinkopaneelijärjestelmän ohjaustaulu. Kiina kaksinkertaisti aurinkovoimakapasiteettinsa vuonna 2016.

 

“Kiinan presidentti Xi Jinping vahvisti Davosissa tammikuussa, että Kiina pitää kiinni Pariisin ilmastosopimuksesta, ja odottaa muidenkin maiden tekevän niin”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen.
 
“Kiina on luvannut ottaa ilmastonmuutoksen torjunnassa uutta johtajuutta. Huolena kuitenkin on, että asia jää muiden asioiden jalkoihin, kun presidentti Xi tapaa Donald Trumpin. Siksi on tärkeää, että Sauli Niinistö muistuttaa - ja omalla esimerkillään osoittaa - että Euroopalle ilmastonsuojelu kuuluu maailmanpolitiikan prioriteetteihin. Sille on löydyttävä valtionpäämiesten tapaamisissa aikaa - asialistan kärjestä.”
 
Kiina itse on kääntämässä ilmastonmuutoksen torjuntaa menestykseksi. Pelkästään viime vuonna Kiina kaksinkertaisti aurinkovoimakapasiteettinsa. Vuoteen 2020 mennessä maa on investoimassa uusiutuvaan energiaan vähintään 360 miljardia dollaria, mikä luo 13 miljoonaa työpaikkaa. Vastaavasti suunnitteilla ja jo rakenteilla olevia hiilivoimahankkeita on hyllytetty pelkästään tänä vuonna 120 gigawatin verran. Koko Euroopan unionin hiilivoimakapasiteetti on 161 gigawattia.
 
“Tämä on uusi tilanne. Näyttää siltä, että Yhdysvaltojen vaalituloksen jälkeen Kiina on ottamassa johtoasemaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Siihen meidän on syytä lähteä mukaan, ja nyt on oikea hetki kertoa se. Pystymme sekä torjumaan ilmastokaaoksen että olemaan nykyteknologian eturivissä”, Kosonen sanoo.
 
Lisätietoja:
Ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen, puhelin 050 368 8488
Maajohtaja Sini Harkki, puhelin 050 582 1107
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202