Merirosvoussyytteistä ei ole luovuttu

Lehdistötiedote - marraskuu 1, 2013
Sini Saarelaa ja muita Greenpeace Internationalin aktivisteja syytetään edelleen merirosvouksesta.

1. marraskuuta 2013 Tällä hetkellä Artcic30-ryhmän aktivisteja syytetään sekä huliganismista että merirosvoudesta.

31. lokakuutta mielenosoittajat lukitsivat Pariisissa itsensä häkkiin osoittaakseen tukensa Venäjällä vankina oleville aktivisteille.

Aikaisemmista lupauksista huolimatta Venäjän syyttäjäviranomaiset eivät ole kumonneet Sini Saarelan ja muiden Greenpeace Internationalin aktivistien ja kahden kuvaajan syytteitä merirosvoudesta.

Merirosvoussyytettä ei ole kumottu, vaikka tutkintakomitea 23. lokakuuta ilmoitti, että syyte vaihtuisi huliganismiin. Kun aktivisteille luettiin tällä viikolla syytteet huliganismista, selvisi että heitä syytetään huliganismin lisäksi edelleen merirosvoudesta. Huliganismista voi saada enimmillään seitsemän vuotta vankeutta ja merirosvoudesta 15 vuotta vankeutta.

“Tällä hetkellä näyttää siltä, että Venäjän viranomaiset ehdottavat, että kolmekymmentä miestä ja naista vangittaisiin ehkä kahdeksikymmeneksi vuodeksi siitä, että kaksi rauhanomaista mielenosoittajaa yritti ripustaa keltaisen banderollin 500 000 tonnin öljynporauslautalle. Ensin tämä tarina järkytti ihmisiä ympäri maailmaa, nyt se on muuttunut farssiksi. Kampanjoitsijat olivat valmiita riskeeraamaan vapautensa kiinnittääkseen huomion vaaralliseen arktiseen öljynporaukseen, mutta viranomaisten reaktio on ollut täysin suhteeton. Se että laki moukaroi heitä tällä tavalla, kertoo paljon enemmän niistä, jotka syyttävät kuin niistä, jotka ovat vangittuina. He eivät ole merirosvoja eivätkä huligaaneja, he ovat ihmisiä, joilla on omatunto ja jotka välittävät yhteisestä tulevaisuudestamme. Heidät on vapautettava välittömästi”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

Kun syyte merirosvoudesta on peruutettu, vangitut on lain mukaan päästettävä välittömästi vapaaksi. Kansainvälinen oikeus kieltää valtiota ottamasta haltuun toisen valtion lipun alla purjehtivaa laivaa kansainvälisillä vesillä muutoin kuin äärimmäisissä tapauksissa, esimerkiksi jos kyseessä on merirosvous. Muista syistä aluksen valtaus olisi vakava uhka kansainvälisille suhteille ja kaupalle. Arctic Sunrise oli kansainvälisillä vesillä, kun Venäjän rannikkovartiosto valtasi sen.

Keskiviikkona 6. marraskuuta kansainvälinen merioikeus (International Tribunal for the Law of the Sea ITLOS) aloittaa Alankomaiden nostaman jutun käsittelyn. Alankomaat pitää Arctic Sunrisen valtausta ja aluksella olleiden henkilöiden vangitsemista laittomana. Greenpeace International on lähettänyt merioikeudelle niin sanotun Amicus Curiae -kirjeen Alankomaiden vaatimuksen tueksi. Presidentti Vladimir Putin ja tutkintakomitea ovat julkisesti todenneet, että kyse ei ole merirosvoudesta. On aiheellista epäillä, pidetäänkö merirosvoussyytettä voimassa vain siksi, että yritetään välttää vangittujen vapauttaminen.

Greenpeace Internationalin aktivistit olivat rauhanomaisesti osoittamassa mieltään Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä, kun Venäjän rannikkovartiosto 19. syyskuuta laittomasti valtasi Arctic Sunrisen kansainvälisillä vesillä. Heidät on määrätty tutkintavankeuteen 24. marraskuuta saakka. Heitä syytetään tällä hetkellä merirosvoudesta ja huliganismista. Yli 1,8 miljoonaa ihmistä on lähettänyt viestin Venäjän suurlähetystöille ja vaatinut vapauttamaan vangitut aktivistit.

Lisätietoja:

Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559

Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202