Näyttelijä Lucy Lawless ja hirmumyrskyselviytyjä Joanna Sustento osoittavat mieltään arktista öljynporausta vastaan Barentsinmerellä

Lehdistötiedote - heinäkuu 21, 2017
11 aktivistia on osoittanut tänään rauhanomaisesti mieltään arktista öljynporausta vastaan Statoilin öljynporauslautta Songa Enablerin edustalla 275 kilometriä Norjan rannikosta pohjoiseen.

Mielenosoittajien joukossa ovat näyttelijä Lucy Lawless ja filippiiniläinen ilmastoaktivisti, perheensä hirmumyrsky Haiyanissa menettänyt Joanna Sustento. Mukana on myös suomalaisaktivisti Sini Saarela.

Mielenosoittajat toimivat Barentsinmerellä Greenpeacen Arctic Sunrise-alukselta käsin. He vastustavat Norjan päätöstä avata uusia alueita öljynporaukselle ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Öljy-yhtiö Statoil etsii tänä kesänä öljyä Norjan avaamilta merialueilta.

“Minun on vaikea hyväksyä, että Norjan kaltainen maa avaa uusia alueita öljynporaukselle, tietäen, että päätös saattaa ihmisiä vaaraan toisella puolella maapalloa. Olen tullut Arktikselle todistamaan omin silmin tätä vastuuttomuutta ja vaatimaan Norjan hallitusta perumaan päätöksensä”, sanoo Sustento.  

“On pelottavaa ajatella, että Haiyanin kaltaisista hirmumyrskyistä voi tulla uusi normaali, jos Norjan kaltaiset maat jatkavat öljynporaamistaan. En voinut pysäyttää kotini tuhonnutta myrskyä, mutta Norja voi auttaa estämään tällaisten myrskyjen lisääntymisen”, Sustento jatkaa. 

Greenpeace ja norjalainen ympäristöjärjestö Natur og Undom ovat haastaneet Norjan hallituksen oikeuteen uusien öljynporausalueiden avaamisesta. Järjestöjen mukaan päätös on vastoin Pariisin ilmastosopimusta sekä maan perustuslakia, joka takaa jokaiselle oikeuden terveelliseen ja turvalliseen ympäristöön. Tähän päivään mennessä 250 000 ihmistä ympäri maailman on lisännyt nimensä oikeusjutun tueksi. Näitä nimiä tullaan käyttämään todistusaineistona oikeudenkäynnissä. 

“En voi vain katsoa vierestä tekemättä mitään, kun tiedän, että meillä ei ole varaa polttaa enää yhtään uutta arktista öljyä, jos haluamme välttää pahimman mahdollisen ilmastokatastrofin. En halua olla tilanteessa, jossa minun pitäisi katsoa lapsiani silmiin ja selittää miksi äiti ei tehnyt kaikkea voitavaansa suojellakseen heitä ilmastonmuutokselta. On täysin käsittämätöntä, että Norjan hallitus antaa Statoilille luvan porata lisää öljyä tulevien sukupolvien kustannuksella”, Lucy Lawless päättää.

Valokuvia mielenosoituksesta: http://act.gp/2uhXYjm 

Lisätiedot: 
Olli Tiainen, kampanjavastaava, 040 164 8606
Juuso Janhunen, tiedottaja, 040 482 5541 

Lucy Lawelessin, Joanna Sustenton ja muiden laivalla olevien aktivistien haastattelut: 
Poul Bonke Justesen, viestintäpäällikkö (englanniksi), +45 2629 4939