Öljy-yhtiö Total varoittaa arktisen öljynporauksen vaarallisuudesta

Lehdistötiedote - syyskuu 26, 2012
Öljy-yhtiö Totalin toimitusjohtaja Christophe de Margerie sanoo Financial Times -lehdessä, että öljyä ei pidä porata Arktiksella, koska öljyvuodon vaara herkällä Arktiksella on liian suuri. Tämä on ensimmäinen kerta, kun öljy-yhtiön edustaja ottaa kantaa arktista öljynporausta vastaan.

26. syyskuuta 2012

Greenpeacen aktivistit vastustivat Gazpromin öljynporausaikeita Petšoranmerellä elokuussa 2012. © Denis Sinyakov / Greenpeace


 “Totalin lausunto vastaa Greenpeacen käsitystä. Öljynporaus Arktiksella on uhkapeliä, jollaista ei voi sallia”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Arktista öljynporausta ovat tänä kesänä yrittäneet sekä Shell että Gazprom. Kummatkin ovat joutuneet luopumaan hankkeesta tältä vuodelta ja lykkäämään suunnitelmiaan ensi kesään. Shellin puutteellinen öljyntorjuntakalusto vaurioitui niiden käyttöä harjoiteltaessa. Gazprom puolestaan keskeytti hankkeensa Petšoranmerellä turvallisuusongelmiin viitaten.

“Öljy-yhtiöiden on otettava Shellin ja Gazpromin ongelmat ja Totalin varoitus tosissaan. Viimeisen öljypisaran metsästämisen sijaan tarvitsemme investointeja tehokkaampaan liikenteeseen ja öljyriippuvuuden vähentämiseen”, Laakso sanoo.

Pohjoisen merijään sulaminen on avannut mahdollisuuden suunnitella öljynporausta yhä pohjoisempana. Kesäaikanakin liikkuvat jäät ja ankarat sääolosuhteet tekevät öljynporauksesta erityisen vaarallista. Öljyvuotojen pysäyttäminen alueella, jonne ei ole saatavissa riittävästi kalustoa eikä miehistöä, on äärimmäisen vaikeaa ja öljyn puhdistaminen jäästä on käytännössä mahdotonta.

”Ilmastonmuutos sulattaa arktista merijäätä. On järjetöntä, että alueelta haetaan lisää fossiilisia polttoaineita, jotka edelleen kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja Arktiksen sulamista. Arktiksen suojeleminen öljy-yhtiöiltä on aikamme ympäristötaistelu”, Laakso sanoo.

Shellin arktiseen öljynporauslaivueeseen kuuluvat myös valtionyhtiö Arctia Shippingin jäänmurtajat Fennica ja Nordica. ”Meidän suomalaisten velvollisuus on toimia Arktiksen puolustamiseksi ja estää suomalaisten alusten osallistuminen sen tuhoamiseen”, Laakso vetoaa. Ympäri maailmaa jo yli 1,9 miljoonaa ihmistä vaatii Arktista suojelualueeksi.

Kuvateksti: Greenpeacen aktivistit vastustivat Gazpromin öljynporausaikeita Petšoranmerellä elokuussa 2012. (Copyright: Greenpeace/Denis Sinjakov)

Financial Timesin artikkeli

Lisätietoja:
www.savethearctic.org
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202