PÄIVITETTY: Greenpeacen kiipeilijöitä kiinniotettu ja laukauksia ammuttu Venäjän Arktiksella tapahtuvassa öljynporauksen vastaisessa mielenilmauksessa

mukana suomalainen Sini Saarela

Lehdistötiedote - syyskuu 18, 2013
Petšoranmeri, 18.9.2013 – Kaksi Greenpeace Internationalin aktivistia on otettu kiinni heidän noustua ylös öljy-yhtiö Gazpromin öljynporauslautalle Petšoranmerellä Venäjän Arktiksella. Kyseessä oli rauhanomainen mielenilmaus, joka sai Venäjän rannikkovartioston käyttämään tarpeetonta voimaa.

18. syyskuuta 2013

© Denis Sinyakov / Greenpeace



Öljynporauslautalla ei ole tällä hetkellä kiipeilijöitä, mutta Greenpeace Internationalin Arctic Sunrise -alus on yhä alueella. Kaksi kiipeilijää on kiinniotettuina Venäjän rannikkovartioston aluksella. Suomalainen aktivisti Sini Saarela on toinen kiinniotetuista.

Arctic Sunrisen miehistön jäsenet ilmoittivat, että yhteensä 11 varoituslaukausta ammuttiin aluksen ylitse. Lisäksi rannikkovartiosto on uhannut ampua alusta kohti, mikäli se ei lähde alueelta välittömästi.

Venäjän rannikkovartiosto on pyytänyt lupaa nousta Arctic Sunriselle, mutta aluksen kapteeni ei ole suostunut tähän. Greenpeace International painottaa, että tämänkaltainen toiminta on epäoikeudenmukaista ja laitonta.

”Tällainen voimankäyttö rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan on täysin tarpeetonta ja se pitää lopettaa välittömästi. On selvää, että öljy-yhtiöt saavat erityistä suojelua Venäjän viranomaisilta, jotka tuntuvat olevan kiinnostuneempia hiljentämään rauhanomaiset aktivistit kuin suojelemaan Arktista Gazpromin kaltaisilta vastuuttomilta yhtiöiltä,” sanoo Greenpeacen Suomen toimiston ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

”Puhutaanpa suoraan: Arktista ei uhkaa Greenpeace International vaan öljy-yhtiöt, kuten Gazprom, jotka ovat päättäneet unohtaa sekä tieteen että maalaisjärjen poratessaan öljyä kaukaisella jäämerellä.”

Tänä aamuna kello 3:30 Suomen aikaa viisi kumivenettä lähti matkaan Greenpeace Internationalin Arctic Sunrise -alukselta ja suuntasi kohti Gazpromin Prirazlomnaja-öljynporauslauttaa kaukaisella Petšoranmerellä.

Gazprom aikoo käynnistää tuotannon Prirazlomnajan öljynporauslautalla vuoden 2014 alkupuolella. Tämä lisää öljyonnettomuuden uhkaa alueella, jolla sijaitsee kolme Venäjän lainsäädännön määräämää luonnonsuojelualuetta. Greenpeacen aktivistit miehittivät samaisen öljynporauslautan elokuussa 2012, jolloin mukana oli myös Greenpeacen kansainvälinen pääsihteeri Kumi Naidoo ja Sini Saarela.

 

Uusia mielenkiintoisia valokuvia täällä.

Tapahtumia voit seurata suorana: twitter.com/GP_Sunrise

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, p. 040 181 6559
Tiedottaja Anna Havula, p. +46 70 201 4486

Sini Saarelan ennen mielenosoitukseen lähtöä kirjoitettu blogi: http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/paluu-prirazlomnajalle-pysytmme-gazpromin-ljy/blog/46658/

Taustamuisttio Gazpromista ja Prirazlomnajasta: http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/climate/Gazprom-Media-Brefing-Sep-2013-final.pdf