PÄIVITYS: Rannikkovartiosto vapautti Greenpeacen Esperanza-laivan

Lehdistötiedote - toukokuu 31, 2014
Barentsinmeri, 31. toukokuuta 2014 – Norjan rannikkovartiosto on vapauttanut Greenpeacen Esperanza-laivan tänään aamulla. Eilen illalla rannikkovartiosto valtasi laivan kansainvälisen merioikeuden ja Norjan oman lainsäädännön vastaisesti. Rannikkovartiosto hinasi Esperanzaa kohti Tromssaa, mistä Esperanza lähti ennen mielenosoitusta. Nyt hinausköysi on irrotettu ja rannikkovartioston laiva liikkuu poispäin.

“Menemme Tromssaan hakemaan aktivistit, jotka poliisi vei sinne aiemmin. Olemme saavuttaneet sen, mikä oli nyt mahdollista,” sanoo Sune Scheller, Arktis-kampanjavastaava laivalla. ”Valtasimme arktista porauspaikkaa 90 tuntia, minkä ajan Statoilin suunnitelma porata maailman pohjoisinta öljyä oli jäissä. Olemme kääntäneet ihmisten katseet porauspaikalle. Kampanja Arktiksen suojelemiseksi yhdessä satojen tuhansien ihmisten kanssa jatkuu. Kansanliikettä öljy-yhtiöt eivät voi hinata pois.”

Norjan rannikkovartiosto lopetti eilen Greenpeacen rauhanomaisen mielenosoituksen kansainvälisen merioikeuden vastaisesti.

“Norjan rannikkovartiosto lopetti laillisen ja rauhanomaisen Greenpeacen mielenosoituksen arktista öljynporausta vastaan. Esperanza käytti kansainvälisen oikeuden takaamaa oikeuttaan vapaaseen liikkumiseen merellä. Mielenosoituksemme oli ehkä Statoilille kiusallinen, mutta se oli laillinen, toisin kuin rannikkovartioston interventio”, sanoo Greenpeacen laillinen neuvonantaja Daniel Simons.

Mielenosoitus alkoi tiistai-aamuna kuudelta Suomen aikaa, kun 15 Greenpeacen aktivistia kiipesi Statoilin vuokraamalle öljynporauslautalle. Poliisi haki kiipeilijät pois 48 tuntia myöhemmin ja vei heidät Tromssaan. Kaikki vapautettiin ilman syytteitä. Joitakin tunteja myöhemmin Esperanza siirtyi valtaamaan porauspaikkaa ja estämään porauslautan pääsyä paikalle. Valtaus jatkui 90 tuntia.

Lisätiedot

Tapio Laakso, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava, p. 040 181 6559 

Birgitte Lesanner, Greenpeace communications officer (englanniksi), haastattelut laivan miehistön kanssa +45 2395 1214

 

Video Esperanzan ja rannikkovartioston keskustelusta ennen rannikkovartioston tuloa:

http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&VBID=27MZVNHMV1CWS&IT=ZoomImageTemplate01_VForm&IID=27MZIF3L1G2J&ALID=27MZIF3CYY_Y&PN=2&CT=Album