Paluu hyisille vesille Grönlantiin

Lehdistötiedote - kesäkuu 17, 2011
Pari minuuttia sitten Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo ja aktivistit onnistuivat kiipeämään Cairn Energyn öljylautalle, Leiv Eirikssonille. He toimittavat 50 000 allekirjoitusta kaikkialta maailmasta, joissa vaaditaan öljy-yhtiötä selittämään miten he aikovat toimia Meksikonlahden öljyvuodon kaltaisen öljyvuodon sattuessa.

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo on astunut öljylautan suojavyöhykkelle kiistellyllä arktisen alueen öljynporauslautalla 120 kilometrin päässä Grönlannin rannikolta. Hän vaatii että poraus lopetetaan välittömästi, ja että öljyvahinkojen torjuntasuunnitelma julkaistaan. Dokumentti on  ollut kuukauden pituisen arktisen kampanjan keskipisteenä, sillä öljy-yhtiö Cairn Energy on salannut suunnitelman.

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo vie 50 000 allekirjoitusta öljylautta Leiv Eirikssonille.

Tämänpäiväinen johtaa juurensa viikon takaisesta toiminnasta öljynporauslautalla, jonka jälkeen Tanskan oikeuslaitos määräsi Greenpeacelle 50 000 euron uhkasakon mikäli Greenpeace tunkeutuu taas suojavyöhykkeelle. Cairn haki uhkasakkoa kun 20 Greenpeacen aktivistia oli pidätetty lautan toiminnan estämisestä. Globaalin organisaation johtaja Naidoo tarjoutui toimittamaan vetoomukset henkilökohtaisesti saadakseen vaaralliset arktiset öljynporaukset loppumaan. 50 000 tukijaa ovat lähettäneet palautetta Cairn Energylle, jossa yhtiötä vaaditaan selittämään miten se aikoo toimia Meksikonlahden öljyvuodon kaltaisen öljyvuodon sattuessa.

Ennen lähtöään Greenpeacen Esperanza-laivalta porauslautta Leiv Eirikssonille Naidoo sanoi: "Minusta tämä on yksi aikamme tärkeimmistä ympäristötaisteluista. Se on taistelu terveen järjen puolesta sitä hulluutta vastaan, joka näkee arktisen jään sulamisen hyvänä asiana. Öljy-yhtiöt, jotka ovat alunperin vieneet meidät tähän tilanteeseen, haluavat jään vetäytyessä lähettää öljynporauslauttansa fossiilisten polttoaineiden jäljille. Meidän täytyy pysäyttää heidät. Kyse on siitä millaisen maailman haluamme, ja millaisena annamme sen lapsillemme."

Leiv Eriksson -öljynporauslautta

Hän jatkoi: "Arktisen alueen öljykuume on niin vakava uhka ilmastolle ja hauraalle ympäristölle että minusta Greenpeacella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin palata, joten tarjouduin itse vapaaehtoiseksi. Cairn Energyllä on jotain salattavaa, eikä se julkaise suunnitelmaansa öljyvahingon torjumiseksi arktisella alueella, sillä sellaista ei ole mahdollista torjua. Aion mennä lautalle toimittamaan nämä 50 000 nimeä jotka vaativat julkaisemaan öljyntorjuntasuunnitelman, enkä aio lähteä ennen kuin suunnitelma on käsissäni."

Greenpeace on toistuvasti pyytänyt Cairn Energylta torjuntasuunnitelmaa, ja vieraillut yhtiön pääkonttorissa Edinburghissa. Cairn väittää etteivät Grönlannin viranomaiset salli suunnitelman julkistamista, mutta Greenpeacen lakineuvonnan mukaan Cairn voisi julkaista suunnitelman helposti niin haluttuaan. Tällaisen suunnitelman julkaisu on osa alan normaalia käytäntöä ja arktisen neuvoston öljynporaus- ja maakaasuohjeiston mukaan öljyvahingon torjuntamekanismien tulisi olla olemassa ennen kuin poraukset alkavat, ja että toimijan tulisi sallia suunnitelman julkinen arviointi ja kommentointi.

Ennen uhkasakon myöntämistä viime viikolla tanskalainen tuomari korosti arktisten porausten vaarallista luonnetta ja sitä, miten epätavallista on ettei Cairn ole julkaissut suunnitelmaansa. Hän sanoi:

"Greenpeace Internationalille täytyy antaa tunnustusta siitä että Meksikonlahdella tapahtunut öljykatastrofi osoitti syvänmerenporauksen suuret riskit. Capricorn, Cairn Energyn omistama tytäryhtiö, ei ole kiistänyt että vastaavassa tilanteessa olisi ilmastosta johtuen erittäin vaikeaa korjata öljyvuoto. Arktisen jään takia vuodessa on vain muutama kuukausi jolloin alueelle on mahdollista navigoida. Öljyvuodolla olisi valtava vaikutus ihmisiin, eläimistöön ja ympäristöön suurella alueella..." Tuomari on huomioinut sen tosiasian, ettei Capricorn ole halukas julkaisemaan öljyvahinkojen torjuntasuunnitelmaansa.

Kumi, 45, oli apartheidin vastaisen nuortenliikkeen johtaja Etelä-Afrikassa, jossa hänet pidätettiin useita kertoja. Häntä syytettiin säännösten vastaisesta massojen mobilisoinnista, kansalaistottelemattomuudesta ja poikkeustilan rikkomisesta. Hän eli maan alla kunnes pakeni Britanniaan, jossa eli maanpaossa.

Lähetä terveisiä Kumille!