Romua Ringhalsin ydinvoimalan hätäjäähdytysjärjestelmissä – kaikki reaktorit ajetaan alas

Lehdistötiedote - syyskuu 20, 2011
Länsi-Ruotsissa Varbergin kunnassa sijaitsevan Ringhalsin ydinvoimalan kakkosreaktorista löytyi viimekeväisen palon vuoksi 29. elokuuta tehdyssä tarkastuksessa hätäjäähdytysjärjestelmistä hitsaustöiden jäljiltä unohtunutta romua. Viime viikolla tehdyssä tarkastuksessa samanlaista romua löydettiin myös nelosreaktorin hätäjäähdytysjärjestelmistä.

Ydinvoiman vastainen Huuto

Laitoksella ei ole tehty hitsaustöitä 1980-luvun jälkeen, joten romu on ollut järjestelmässä todennäköisesti noin 20 vuotta.

Myös Ringhalsin kolmosreaktori suljetaan hätäjäähdytysjärjestelmien tutkimiseksi. Ringhalsin ydinvoimalan neljästä reaktorista kolme on painevesireaktoreita, mutta myös kiehuvavesimallinen ykkösreaktori suljetaan ensi viikon alussa jo aiemmin päätettyä turvallisuustarkastusta varten. Löytöjen jälkeen Ruotsin ydinturvallisuusviranomainen SSM ilmoitti, ettei yhtään reaktoria saa käynnistää uudelleen ennen kuin tilanne on selvitetty huolellisesti.

SSM vaatii myös selvitystä siitä, miksi ongelmaa ei ole havaittu laitoksella normaalisti tehtävien turvallisuustarkastusten yhteydessä.

”Onneksi laitoksen hätäjäähdytystä ei ole viimeisen 20 vuoden aikana tarvittu. Tapauksen todelliset vaikutukset ovat vielä selviämättä”, kommentoi Greenpeacen ydinvoimakampanjasta Ruotsissa vastaava Isadora Wronski.

Ringhalsin ydinvoimalan omistavat ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall ja saksalainen energiayhtiö E.ON, joka suunnittelee ydinvoimalan rakentamista myös Pohjois-Suomeen Simoon tai Pyhäjoelle.

SSM:n päätös reaktorien sulkemisesta

Lisätietoja:
Ydinvoimakampanjoitsija Isadora Wronski, puhelin +46 8 5106 4001, +46 703 012 534 (ruotsiksi, englanniksi)
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620

Aiheet