Shellin arktinen öljynporauskalusto telakalle

Suomalaisjäänmurtajien päästävä riskihankkeesta

Lehdistötiedote - helmikuu 12, 2013
Shellin kummatkin arktiseen öljynporaukseen tarkoitetut öljynporausalukset hinataan aasialaisille telakoille korjattavaksi. Shellin on todettava, ettei yhtiöllä ole edellytyksiä riskialttiiseen öljynporaukseen herkällä Arktiksella. Greenpeace vaatii lisäksi, että Shellin laivastoon kuuluvien jäänmurtajien on myös jäätävä kotisatamaan.

Shellin öljynporausalus Kulluk ajautui Sitkalidakin rantaan Alaskassa. © US Coast Guard / Greenpeace

 
"Shell yritti aloittaa arktista öljynporausta Alaskan pohjoispuolella viime vuonna. Epäonnistuneen yrityksen jälkeen sen kummatkin öljynporausalukset ovat käyttökelvottomia, ja ovat nyt matkalla telakalle korjattavaksi. On aivan selvää, ettei Shellillä ole edellytyksiä hallita öljynporausta arktisissa olosuhteissa”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Öljynporausalus Noble Discoverer ajautui Alaskassa karille 16. heinäkuuta matkalla öljynporausalueelle ja öljynporausalus Kulluk joutui tuuliajolle ja ajautui saaren rantaan Alaskassa uudenvuodenaattona matkalla huollettavaksi.

”Shellin on hylättävä vaarallinen öljynporaussuunnitelmansa. Samoin suomalaisen valtionyhtiö Arctia Shippingin on irtauduttava sopimuksesta, joka sitoo sen riskihankkeeseen, jossa hintana voi olla korvaamaton vahinko Arktiksella”, Laakso jatkaa.

“Shellin hallituksen puheenjohtajalta Jorma Ollilalta voi kysyä, kuinka kauan yhtiö aikoo kaataa rahaa suunnitelmiinsa porata öljyä Arktiksella. Nyt on aika keskittyä energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan ja hylätä uhkapeli ilmastolla ja herkällä pohjoisella ympäristöllä”, Laakso sanoo.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202