Shellin takaiskut osoittavat arktisen öljynporauksen järjettömyyden

Lehdistötiedote - syyskuu 17, 2012
Greenpeace on ottanut tyytyväisenä vastaan Shellin päätöksen olla poraamatta öljyä tänä vuonna Alaskan pohjoispuolella. Samalla Greenpeace vaatii Shelliä, Gazpromia ja muita öljy-yhtiöitä hylkäämään kokonaan suunnitelmat öljynporauksesta Arktiksella. Shell luopui öljynporauksesta, kun epäsuotuisien jääolosuhteiden aiheuttaman viivästyksen lisäksi öljyvuodon torjumiseen tarkoitettu kapseli vaurioitui harjoituksissa.

1. toukokuuta 2012


Shell aikoo kuitenkin jatkaa öljynporaushankettaan kesällä 2013, ja jatkaa vielä tämän kauden aikana koereikien poraamista.

”Shellin kokemat takaiskut ovat osoitus siitä, kuinka järjetöntä on porata öljyä Arktiksella. Jos kalustoa ei saada kuntoon helpoissakaan olosuhteissa, Shell ei pysty tekemään mitään öljyvuodolle arktisissa myrskyissä jäiden liikkuessa”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

”Öljyn puhdistaminen jäästä on nykytekniikalla mahdotonta. Tämä öljy-yhtiöiden uhkapeli on nyt pistettävä poikki.”

”Kiitos kuuluu myös kaikille niille Greenpeacen kampanjaan osallistuneille, jotka ovat vaatineet Shelliä lopettamaan öljynporauksen. He ovat vaikuttaneet siihen, että Yhdysvaltain viranomaiset ovat varuillaan, eikä Shell voi maailmalta salaa uhata ainutlaatuista ja herkkää ympäristöä”, Laakso jatkaa. Jo yli 1,8 miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen arktisen öljynporauksen kieltämisestä ja suojelualueen perustamisesta Arktikselle.

Shellin öljynporauslaivueeseen kuuluvat myös suomalaisen valtionyhtiö Arctia Shippingin jäänmurtajat Fennica ja Nordica.

Lisätietoa: www.savethearctic.org
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 5669
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202