Sydämet Arktiksen puolesta 280 kaupungissa ympäri maailmaa

Lehdistötiedote - huhtikuu 20, 2013
Tänään yli 10 000 ihmistä 280 kaupungissa ympäri maailmaa muodostaa I Love Arctic -ihmisbanderolleja Arktiksen suojelemiseksi. Suomessa ihmiset muodostavat I Love Arctic -kuviot Helsingissä ja Tampereella. Bangkokista Buenos Airesiin ja Kiirunasta Kapkaupunkiin ihmiset kokoontuvat vaatimaan päättäjiä toimimaan arktisen alueen suojelun puolesta.

Oulussa I Love Arctic -kuvio Arktiksen puolustamiseksi tehtiin jo joulukuussa 2012.

 
“Miljoonat ihmiset vaativat, että koskematon Arktis suojellaan kieltämällä öljynporaus Pohjoisella jäämerellä. Riippuvuus fossiilisista polttoaineista on virheellisesti nähty merkkinä edistyksestä ja hyvinvoinnista, vaikka se tuottaa tuhoa niin ympäristölle kuin taloudelle. Toinen tie on mahdollinen, ja päättäjät voivat valita sen nyt”, sanoo Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo.

”Suomi on yksi Arktisen neuvoston jäsenistä ja suomalaisilla on tietoa ja kokemusta arktisista oloista. Meillä on erityinen vastuu Arktiksen suojelussa. On hulluutta, että öljy-yhtiöt haluavat porata lisää öljyä ilmastonmuutoksen vuoksi sulavalta Arktikselta”, sanoo Tapio Laakso Greenpeacen ohjelmajohtaja Suomessa Tapio Laakso.

Helsingissä I love Arctic -kuvio tehdään Suomen sosiaalifoorumin yhteydessä kello 13.30 Arbiksella, Dagmarinkatu 3:ssa. Tampereella ihmisbanderolli syntyy kello 12 Keskustorille.

Tänään Arktiksen puolustamiseksi Lontoossa yksi kaupungin tunnetuimmista rakennuksista muutetaan neliulotteisella heijastuksella arktiseksi maisemaksi. Rio de Janeirossa Sokeritoppavuori on taustana suurelle I Love Arctic -kuviolle ja Washingtonissa ihmisbanderolli syntyy Yhdysvaltain kongressin eteen.

Päivän tapahtumista syntyvät sadat kuvat kerätään ja julkaistaan kirjana, joka viedään henkilökohtaisesti Arktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministereille, jotka tapaavat 15. toukokuuta Kiirunassa Ruotsissa. Suomessa kuvat toimitetaan lisäksi valtionyhtiö Arctia Shippingille, jonka jäänmurtajat Fennica ja Nordica ovat osa Shellin arktista öljynporauslaivastoa.

“Palasin pohjoisnavalta viikko sitten ja koin siellä itse pohjoisen herkän kauneuden. Tunnen kiitollisuutta ja toivoa, kun näen tänään ihmisten kokoontuvan yhteen Arktiksen puolesta. Arktisen neuvoston on kuunneltava tätä kasvavaa liikettä ja perustettava suojelualue maailman huipulle”, sanoo pohjoisnavalle lähes kolmen miljoonan Arktiksen puolustajan nimet vieneessä retkikunnassa mukana ollut Ruotsin saamelaiskäräjien jäsen Josefina Skerk.

Kampanja Arktiksen suojelemiseksi www.savethearctic.org

Kuvia I Love Arctic -ihmisbanderolleista ympäri maailmaa

Kartta kaikista I Love Arctic –tapahtumista

Lisätietoja:
Arktis-vastaava Matti Ikonen, puhelin 040 025 7755
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202