Syyte merirosvoudesta hyökkäys rauhanomaista mielenosoitusta vastaan

Lehdistötiedote - lokakuu 2, 2013
Venäjän valtionsyyttäjä nosti syytteen merirosvoudesta Greenpeace Internationalin aktivisti Sini Saarelaa vastaan, joka vastusti arktista öljynporausta. Freelance-videokuvaaja sai myös syytteen, josta voi seurata enimmillään 15 vuoden vankilatuomio. Syyte on äärimmäinen ja kohtuuton. Seuraavien tuntien ja päivien aikana on odotettavissa, että syytteet nostetaan muillekin aktivisteille.

2. lokakuuta 2013

Puhelimen kameralla otettu kuva, kun Venäjän rannikkovartioston joukot ottavat haltuunsa Greenpeace Internationalin Arctic Sunrise -alusta 19. syyskuuta 2013 Petšoranmerellä. © Greenpeace

 

”Syytteitä luetaan naisille ja miehille, joiden ainoa rikos on se, että heillä on omatunto. Tämä on hyökkäys rauhanomaisen mielenosoittamisen perusperiaatteita vastaan. Näiden aktivistien väittäminen merirosvoiksi on absurdia. Tarkoituksena on pelästyttää ja hiljentää meidät, mutta emme aio taipua”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

”Tämä on vakavin uhka Greenpeacen rauhanomaiselle ympäristöaktivismille sen jälkeen, kun Ranskan turvallisuuspalvelu pommitti Rainbow Warrior -laivaamme ja tappoi kollegamme Fernando Perreiran vastustaessamme Ranskan ydinkokeita. Kolme vuosikymmentä myöhemmin Arctic Sunrisen aktivistit asettuivat vaikutusvaltaisen öljyteollisuuden intressejä vastaan, ja nyt heitä saattaa odottaa pitkä oleskelu venäläisessä vankilassa. Kutsun nyt ihmisiä joka puolelta maailmaa, kaikkia, jotka koskaan ovat puhuneet tärkeänä pitämänsä asian puolesta, ja erityisesti hyviä ihmisiä Venäjällä, tulemaan avuksi ja tukemaan meitä aktivistien vapauttamiseksi”, Naidoo vetoaa.

“Greenpeacen Arctic Sunrise -laivan rohkea miehistö osoitti mieltään Gazpromin porauslautalla, koska he halusivat olla todistamassa Arktiksen hidasta, mutta säälimätöntä tuhoamista. Jää vetäytyy, öljy-yhtiöt liikkuvat pohjoiseen poraamaan lisää polttoaineita, jotka sulattavat jäätä. Lajit ovat vaarassa – mukaan lukien ihmislaji. Kolmekymmentä naista ja miestä, jotkut nuoria, toiset eivät niinkään, kaikki korkealla moraalilla varustettuja, päättivät todella tehdä jotain asialle. Aivan niin kuin menneisyydessäkin, päättäväisyys ja rohkeus saada aikaan parempi tulevaisuus lapsillemme vaatii henkilökohtaisia uhrauksia. Sellaisen uhrauksen nämä kolmekymmentä ovat tehneet. He ottivat kantaa meidän kaikkien puolesta. Nyt meidän tulee seistä heidän rinnallaan”, Naidoo sanoo.

Kaksikymmentäkahdeksan aktivistia, freelance valokuvaaja ja videokuvaaja olivat mukana mielenosoituksessa Gazpromin arktisella öljynporauslautalla Prirazlomnajalla syyskuun 18. päivänä. Kaksi aktivistia yritti kiivetä lautan kylkeä ja ripustaa banderollin. Tänään Greenpeace julkaisee kuvia hetkestä, jolloin Venäjän turvallisuuspalvelu laskeutui helikopterista ja valtasi laivan aseella uhaten. Valokuvista näkyy selvästi, että rauhanomaiset aktivistimme eivät aiheuttaneet mitään uhkaa Venäjän viranomaisille.

”Pyydän ihmisiä katsomaan näitä valokuvia ja päättämään, voiko kätensä ylös nostaneita, rauhanomaisia aktivisteja, joiden rintaan osoitetaan asetta, kutsua merirosvoiksi”, sanoo Kumi Naidoo.

Viime viikolla myös presidentti Putin totesi sen olevan selvää, että aktivistit eivät ole merirosvoja. Yli miljoona ihmistä ympäri maailmaa on jo kirjoittanut Venäjän suurlähetystöihin ja vaatinut aktivistien ja kuvaajien vapauttamista. Vapauttamista ovat vaatineet myös Nobelin rauhanpalkinnon saanut Adolfo Pérez Esquivel, Amnesty International, Human Rights Watch ja näyttelijä Ewan McGregor.

Arctic Sunrisen kapteeni Peter Willcox – joka on nyt vangittuna – oli Rainbow Warrior-laivan kapteenina, kun sitä pommitettiin 1985.

Lisätietoja: Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559 Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202