Talvivaara suunnittelee myrkyllisen veden laskemista Kuusilammesta

Lehdistötiedote - marraskuu 21, 2012
Talvivaara suunnittelee Helsingin Sanomien tietojen mukaan veden laskemista Kuusilammesta kohti Jormasjärveä ja Oulujokea.

Näytteenotto Talvivaaran pohjoisesta vuotokohdasta, 09.11.2012, Sotkamo © Greenpeace / Aino Tuomi-Nikula

 
Talvivaara suunnittelee Helsingin Sanomien tietojen mukaan veden laskemista Kuusilammesta kohti Jormasjärveä ja Oulujokea. Greenpeace otti perjantaina marraskuun 9. päivänä näytteitä Kuusilampeen johtavasta purosta.

Näytteiden mukaan vedessä alumiinia oli 0,92 milligrammaa litrassa, mikä on yli nelinkertaisesti talousvedelle asetettu raja-arvo. Kuusilampeen valuvassa vedessä oli myös runsaasti mangaania (2,3 milligrammaa litrassa, 46-kertaisesti talousveden raja-arvo) sekä nikkeliä (0,49 milligrammaa litrassa, 25-kertaisesti talousveden raja-arvo). Veden pH oli 5,5.

”Talvivaarasta johtuvan ympäristön saastumisen on loputtava. Talvivaara on toiminut epäluotettavasti koko toimintansa ajan. Nyt kun metallitehdas käynnistyy, yhtiön on tehtävä kaikkensa valuneen veden puhdistamiseksi ja kaivosalueen vesien saamiseksi hallintaan. Sen varmistamiseksi yhtiölle on asetettava tuntuva uhkasakko”, sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Jehki Härkönen.

Näytteiden tulokset 9.11.2012

Lisätietoja:
Kampanjoitsija Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620