Tarrautuminen venäläiseen ydinvoimaan tarpeeton riski

Lehdistötiedote - marraskuu 14, 2013
Greenpeace varoittaa juuttumisesta Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Suurimpana osakkaana, ydinvoimalan suunnittelijana ja rakentajana sekä polttoaineen toimittajana Rosatomilla on määräävä asema hankkeessa, vaikka omistusosuus jäisikin alle puoleen. Hanke on tarpeeton riski, joka hidastaa siirtymistä uusiutuvaan energiaan.

3. syyskuuta 2012

Greenpeacen vapaaehtoisten viesti 3. syyskuuta 2012 Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleville saksalaiselle E.ON:lle ja Fennovoiman pienosakkaille: Ei ydinvoimaa – Keine Atomkraft.

 
”Epätoivoiseen Venäjän-sopimukseen turvautuneen Fennovoiman jäljelle jääneiden suomalaisomistajien kannalta epävarmuutta lisää entisestään suurimman suomalaisen omistajan Outokummun päättämättömyys. Yhtiö vastasi ristiriitaisesti olevansa mukana, mutta päättävänsä vasta myöhemmin. Myöskään uusi pääosakas Rosatom ei ole saanut Venäjän valtiolta varmistusta tarvitsemastaan budjettirahoituksesta hankkeelle”, sanoo Greenpeace Nordicin energiavastaava Jehki Härkönen.

”Hanke kannattaisi jo haudata ja keskittyä korvaavan tuotantokapasiteetin rakentamiseen uusiutuvilla energianlähteillä”, Härkönen jatkaa.

Greenpeacen mielestä on ilahduttavaa, että osa kunnallisista sähköyhtiöistä on nähnyt mahdollisuuden kotimaisen uusiutuvan energian tuottamisessa ja luopunut ydinvoimahankkeesta. Sähköyhtiöiden lisäksi esimerkiksi jo aiemmin hankkeesta luopuneella S-ryhmällä on kunnianhimoinen tavoite tuulivoiman osuuden nostamiseksi sähkönkäytössään.

”Uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on varma tapa turvata sekä sähkönsaanti että kotimainen energiaosaaminen ja työpaikat. Ei ole syytä uskoa, että venäläiset onnistuisivat paremmin reaktorin rakentamisessa Hanhikivenniemellä kuin ranskalaiset Olkiluodossa”, Härkönen sanoo.

Greenpeacen energiaskenaario Suomelle vuodeksi 2050

Lisätietoja:
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Aiheet