Raportti osoittaa vakavia turvallisuusuhkia kaikissa Ruotsin ydinreaktoreissa

Sivu - lokakuu 1, 2012
Tänään julkaistu Greenpeacen raportti, ”Riskialttiit reaktorit”, toteaa Ruotsin ydinvoiman turvallisuuden huonommaksi kuin on luultu. Raportti perustuu riippumattoman ydinturvallisuusasiantuntija Oda Beckerin Greenpeacelle tekemiin arvioihin. Becker uskoo Ruotsinydinreaktoreiden turvallisuustilanteen olevan niin heikko, että kaikki reaktorit pitäisi sulkea heti.

26. syyskuuta 2011

Ydinvoimala ei voi olla turvallinen. Aktivistit heijastavat Ringhalsin ydinvoimalan reaktorirakennukseen sanat "Ruotsin turvallisin reaktori?"

 

Tukholma 2.10.2012

– Turvallisuustilanne on erittäin huono kaikissa Ruotsin ydinreaktoreissa, minkä viime vuoden vakavatvaaratilanteet osoittavat. Vuoden kuluessa Ruotsissa on sattunut tulipalo reaktorin suojarakennuksessa,löytynyt unohdettuja hitsausjäämiä reaktorin hätäjäähdytysjärjestelmästä ja halkeamia reaktorinpaineastiasta, laitoksilla on tehty useita pikapysäytyksiä ja Ringhalsin ydinvoimalan pihalta jopa löytyiräjähteitä. Tilanne vaatii välittömiä toimenpiteitä, sanoo Greenpeacen energia-asiantuntija Martina Krüger.

Ruotsin hallitus tilasi 9. huhtikuuta 2010 Ruotsin säteilyturvakeskukselta (Strålsäkerhetsmyndigheten)tutkimuksen Ruotsin ydinvoiman turvallisuustasosta. Tutkimus on tarkoitus julkaista nyt lokakuussa.

Greenpeace julkaisi etukäteen raporttinsa ”Riskialttiit reaktorit”, jossa on käyty läpi Ruotsinydinvoimaloiden turvallisuusongelmia ja vakavimpia tapauksia Ruotsin ydinreaktoreissa.Ydinturvallisuusasiantuntija Oda Becker tarkasteli tutkimuksessaan myös EU:n ydinvoimaloidenstressitestien tuloksia Ruotsissa ja toteaa, että varautuminen onnettomuuksiin on Ruotsissa erittäinheikkoa.

– Toivomme, että ympäristöministeri Lena Ek ja Ruotsin hallitus toimivat vastuullisesti ja päättävätsulkea vaaralliset vanhat reaktorit välittömästi, sekä tekevät suunnitelman ydinvoimasta luopumiseksi,sanoo Martina Krüger.

 

Greenpeacen raportti (ruotsiksi) ja Oda Beckerin stressitestejä koskeva raportti (englanniksi) 
http://www.greenpeace.org/sweden/se/rapporter-och-dokument/Riskabla-reaktorer/

Greenpeace on aiemmin tuottanut raportin Energy [R]evolution, joka osoittaa, että Ruotsin onmahdollista luopua ydinvoimasta ja siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiajärjestelmään, joka myösmaksaisi vähemmän kuin jos jatkamme nykyisellä energiantuotantomallilla.

Yhteystiedot:
Martina Krüger, energia-asiantuntija: +46 70 550 29 13
Daniel Bengtsson, viestintäpäällikkö: +46 70 340 54 14
Yhteydenotot ruotsiksi, englanniksi tai saksaksi.

Aiheet