Vapaavuori ajaa venäläisomisteista ydinvoimaa laput silmillä

Lehdistötiedote - maaliskuu 4, 2014
Greenpeace on yllättynyt Fennovoiman ja ministeri Vapaavuoren kiireestä puskea eteenpäin Fennovoima-projektia, joka keikkuu monella tavalla epävarmalla pohjalla. Ukrainan tilanne nostaa Rosatom-voimalaan liittyvää epävarmuutta entisestään. Jos Venäjän ja EU:n välit kiristyvät ja Venäjälle vastataan talouspakotteilla, projekti ei voi onnistua.

5. maaliskuuta 2012

Greenpeacen aktivistit muistuttivat ydinvoiman riskeistä ja vaativat tiukempaa ydinvastuulakia Fennovoiman pääkonttorilla Helsingissä 5. maaliskuuta 2012.

 

Parhaimmillaankin projekti omistuspohjineen lisää energia-alan ja politiikan epävarmuutta Suomessa. Ministeri ajaa projektia eteenpäin laput silmillä, näkemättä maailman muutoksia. Hallituksen tulee hylätä täydennyshakemus, kuten hallitusohjelmassa lukee. Rosatom-hanke on aivan eri hanke, kuin se, jolle eduskunta antoi aikanaan luvan.

Reaktorityyppi on vaihtunut, vaikka TEM on aiemmin todennut, että reaktorityyppi ei voi olla eri, kuin mille lupa on annettu. Omistuspohja on vaihtunut täysin, ja tukeutuu Rosatomin varoihin sekä Venäjän valtion rahoitustukeen. Käytännössä nyt ollaankin hakemassa uutta periaatepäätöstä, toisin kuin hallitusohjelmassa lukee. 

”Fennovoiman lupakäsittelyssä Suomen eduskunta piti tärkeänä juuri Venäjä-riippuvuudesta irtipääsyä. Nyt Vapaavuori haluaa viedä eteenpäin venäläisomisteisen ydinvoimahankkeen, jonka rakentaminen ja polttoaine ovat täysin venäläisissä käsissä. Suomalaisomistus on tällä hetkellä epävarmalla pohjalla, ja virallisestikin suomalaisenemmistö on vain prosentin murto-osa. Tällaisen hankkeen kirittäminen on vähintäänkin erikoista aikana, jolloin muualla on herätty varomaan lisääntyvää energiariippuvuutta Venäjästä. On ironista, että Fennovoima on jo nyt pystynyt aikaansaamaan Suomeen hallituskriisin.”, kommentoi Greenpeacen vt. ohjelmajohtaja Sini Harkki.

Ydinvoimahanke on tarpeeton riski, joka hidastaa siirtymistä uusiutuvaan energiaan. Olkiluodon hankkeen katastrofaalisten ongelmien pitäisi herättää sinisilmäisimmätkin suomalaiset siihen, mikä on ydinvoiman nykyinen tilanne ja miten isot kansainväliset yritykset suhtautuvat pienen maan ydinvoimaprojekteihin. 

”Uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on varma tapa turvata sekä sähkönsaanti että kotimainen energiaosaaminen ja työpaikat. Uusiutuvaan energiaan tehdyt investoinnit maksavat itsensä takaisin uusina työpaikkoina ja vähentyvänä tuontipolttoaineiden tarpeena. Lisäksi uusiutuvan energian kapasiteetin rakentaminen on ydinvoimaan verrattuna nopeaa, mikä vastaa tarpeeseen leikata päästöjä nopeasti.” sanoo Harkki.

3. syyskuuta 2012

Greenpeacen vapaaehtoisten viesti 3. syyskuuta 2012 Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleville saksalaiselle E.ON:lle ja Fennovoiman pienosakkaille: Ei ydinvoimaa – Keine Atomkraft.

Lisätiedot: Sini Harkki, Greenpeace, puhelin 050 582 1107

Aiheet