Venäjän parlamentti äänesti Greenpeacen aktivistien armahduksen puolesta

Lehdistötiedote - joulukuu 18, 2013
Greenpeace Internationalin 28 aktivistia ja kaksi freelance-toimittajaa voivat huokaista helpotuksesta: Venäjän parlamentti äänesti tänään heidän armahtamisensa puolesta. Armahduksen hyväksyminen ei tarkoita sitä, että aktivistit myöntäisivät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Kaksi kuukautta vankeudessa viettäneet aktivistit myös muistuttavat, että Venäjä ei ole vieläkään armahtamassa Arktista.

Duuma äänesti tänään muutoksista, jotka laajentavat armahduslain koskemaan myös huliganismista syytteessä olevia henkilöitä. Muutoksen myötä laki sisältää Greenpeacen aktivistit ja kaksi freelance-toimittajaa, jotka pidätettiin kesken rauhanomaisen mielenosoituksen Gazpromin öljylautalla kolme kuukautta sitten. Lopullisesti muutokset lakiin hyväksytään äänestyksellä tänään kello 14 Suomen aikaa. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että aktivistien kannalta tärkeää muutosta lähdettäisiin poistamaan laista enää iltapäivän äänestyksessä, sillä se vaatisi koko lakiesityksen hylkäämisen.

Nyt voidaan sanoa lähes varmasti, että oikeusprosessi aktivisteja ja journalisteja vastaan päättyy tähän ja aktivistit pääsevät palaamaan perheidensä luo heti, kun Venäjän viranomaiset saavat heidän poistumisviisuminsa myönnettyä. Tällä hetkellä heidän passeistaan ei löydy tarvittavia leimoja.

Yhä Murmanskissa takavarikossa olevan Arctic Sunrisen kohtalosta ei ole vielä tietoa.

Lisätietoja:
Greenpeace Nordicin Suomen vt. ohjelmajohtaja Sini Harkki, puhelin 050 582 1107
Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjasta vastaava Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Greenpeace Nordicin tiedottaja Suomessa Veera Visapää, puhelin 040 518 4516