Volkswagen sitoutuu autojen energiatehokkuuteen

Lehdistötiedote - maaliskuu 5, 2013
Greenpeace toivottaa tervetulleeksi Volkswagenin ilmoituksen siitä, että se aikoo saavuttaa EU:n uudet polttoainetehokkuustavoitteet vuodelle 2020.


 
Volkswagen ilmoitti sitoutumisestaan aikaisempaa kunnianhimoisempiin energiatehokkuustavoitteisiin tänään Geneven autonäyttelyssä. Vuonna 2020 Volkswagenin uusien henkilöautojen päästöt ovat enintään 95 grammaa hiilidioksidia kilometrillä.

Yhtiön sitoutumisella on merkitystä, sillä Volkswagen ei aio käyttää päästölaskennan porsaanreikiä, kuten sähköautojen moninkertaista laskentaa nollapäästöisinä autoina. Yhtiö on nyt sitoutunut tiukempaan tavoitteeseen kuin Saksan ympäristöministeri Peter Altmaier, jonka esityksen porsaanreiät nostaisivat päästörajan noin 105 grammaan kilometrillä.

”Tämä on hieno muutos. Aikaisemmin Volkswagen jarrutti EU:n polttoainetehokkuustavoitteiden tiukentamista, mutta nyt se on päättänyt itse astua eturiviin”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Greenpeace on vaatinut kesäkuusta 2011 lähtien, Volkswagenin sitoutumista polttoainetehokkuuteen. ”Euroopan markkinajohtajana Volkswagenilla on suurin vastuu henkilöautojen päästöistä”, Härkönen sanoo.

Jos Volkswagenin valmistamien autojen päästöt ovat 95 grammaa kilometrillä 105 gramman sijaan vuonna 2020, Euroopassa ilmastopäästöjä jää syntymättä 4,5 miljoonaa tonnia ja polttoainetta säästyy 1,8 miljardia litraa. Volkswagenin esimerkki vaikuttaa myös Yhdysvaltojen ja Kiinan energiatehokkuusmääräyksiin. Jos kaikki eurooppalaiset autonvalmistajat sitoutuisivat 95 grammaan kilometriltä, Euroopan henkilöautojen päästöt supistuisivat kymmenen prosenttia. Maantieliikenteen päästöt ovat 17 prosenttia Euroopan unionin kokonaispäästöistä.

Euroopan unioni aikoo asettaa uudet autojen polttoainetehokkuustavoitteet vuodelle 2020 kesäkuun loppuun mennessä. Esityksen mukaan nykyinen raja 130 grammaa kilometrillä kiristetään 95 grammaan kilometriltä. Saksa on kuitenkin tehnyt esityksen, joka vesittää 95 gramman tavoitteen käytännössä noin 105 grammaksi.

”Nyt Euroopan päättäjien on seurattava esimerkkiä ja asetettava tiukat rajat autojen päästöille. Se on ainoa mahdollisuus, jos yleensä aiomme autoilla ajaa tulevaisuudessa”, Härkönen jatkaa.

Volkswagenin tiedote sitoutumisesta polttoainetehokkuustavoitteisiin

Greenpeacen kampanja Volkswagenin saamiseksi tukemaan polttoainetehokkuustavoitteita

Lisätietoja:
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202