Seuraavan hallituksen sitouduttava tiukkoihin ilmastotavoitteisiin

Lehdistötiedote - tammikuu 16, 2007
Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää mittavia päästövähennyksiä seuraavan vaalikauden aikana. Greenpeace ja muut ympäristöjärjestöt vaativat Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä Kioton tavoitetason alle jo seuraavalla vaalikaudella, 30 prosentilla vuoteen 2020 ja 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Upsalan jäätikkö Patagoniassa vuosina 1928 ja 2004.

Ehdotus sisältyy Greenpeacen, Luonto-Liiton, Maan ystävien, Natur och Miljön ja Suomen luonnonsuojeluliiton tänään julkaisemiin ilmasto- ja energiaesityksiin seuraavalle hallitukselle.

- On hienoa, että ilmastokriisi on noussut politiikan ykköspuheenaiheiden joukkoon. Tällä vaalikaudella on kuitenkin tyydytty sanoihin, ja myös monet vaaliavaukset tuntuvat jäävän tyhjäksi tai yksipuoliseksi sanahelinäksi. Me esitämme nyt konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä eri sektoreille ja toivomme, että se haastaa myös puolueita ja ehdokkaita konkretisoimaan tavoitteitaan, kuvasi Jouni Nissinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää kokonaisvaltaisia muutoksia tavassamme tuottaa ja kuluttaa energiaa. Yhdellä tempulla päästöjä ei suitsita. Ympäristöjärjestöjen esittämän keinovalikoiman kärkeen kuuluvat energian tehottoman käytön lopettaminen lisäämällä normi- ja vero-ohjausta, sekä uusiutuvan energian tuotannon kasvattaminen takuuhintajärjestelmällä. Rakennusten lämmityksessä syntyviä päästöjä halutaan alentaa tiukentamalla energiatehokkuusnormeja matalaenergiarakentamisen tasolle ja nostamalla kotitalouksien sähköveroa 1500 kWh/hlö ylittävän kulutuksen osalta.

Liikennepolitiikassa järjestöt vaativat siirtymistä yksityisautoilua suosivasta politiikasta julkista ja kevyttä liikennettä suosivaan politiikkaan sekä autojen polttoaineenkulutuksen alentamista. Keinoiksi tarjotaan tietulleja sekä autoverotuksen muuttamista hiilidioksidiperusteiseksi. Liikenteen biopolttoaineille hyväksytty 5,75 prosentin tavoite tulee saavuttaa ilman trooppisia metsiä tuhoavia raaka-aineita.

- Ilmaston kannalta suurimmat kysymykset ovat, miten kivihiilestä ja turpeesta päästään eroon kaukolämmön tuotannossa ja mitä tehdään liikenteen päästöille. Ydin- tai vesivoimasta ei tässä ole apua, sillä niillä tuotetaan pelkkää sähköä, Greenpeacen ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen painotti.