Grönlannin hallitus ottaa riskin ja hyväksyy öljynporaukset

Erikoisartikkeli - elokuu 19, 2010
Grönlannin hallitus myönsi uusia lupia länsirannikon 'jäävuorikujan' öljynporauksille 17.8.2010.

"Narsaaq jäävuoren läpi nähtynä"' - grönlantilainen Narsaaqin kaupunki näkyy jäävuoressa olevan repeämän kautta. Jäävuori kelluu kaupunkia rajaavan vuonon rannalla, ja sulava vesi uurtaa siihen uomia.

Grönlannin hallitus myönsi pienelle brittiläiselle Cairn-yhtiölle luvan uusille porauksille 170 kilometria länteen Diskon saarelta. Cairn on porannut alueella 1. heinäkuuta alkaen, jolloin kaksi ensimmäistä lupaa myönnettiin. Arktiset poraukset aloitetaan näinkin pian BP:n öljykatastrofin jälkeen.

"Viimeisen kolmen kuukauden aikana maailmalla on seurattu kauhulla BP:n öljykatastrofin meriluonnolle ja paikallisille yhteisöille aiheuttamia vaikutuksia. Jos öljyvuoto tapahtuisi Pohjoisella jäämerellä, seuraukset olisivat vielä pahemmat kuin mitä olemme juuri saaneet nähdä. Öljyvuodon riski on arktisilla alueilla suurempi, sillä kylmä estää öljyä hajoamasta ja infrastruktuurin puute tekee siivoamisen mahdottomaksi," sanoo Mads Flarup Christensen, Greenpeace Nordicin pääsihteeri. "Maailmalla etsitään epätoivoisesti viimeisiä öljypisaroita, vaikka ilmasto lähettää meille vahvoja signaaleja siitä, että on aika vaihtaa puhtaaseen energiaan."

Öljy-yhtiö Cairnilla ei ole kokemusta kylmien alueiden öljynporauksista. Yhtiö ei ole julkaissut varautumissuunnitelmaa mahdollisten öljyvahinkojen varalta, mikä herättää kysymyksen suunnitelmien riittämättömyydestä. Grönlannin hallituksen varautumissuunnitelman mukaan suuren öljyvahingon sattuessa öljyntorjunta-alukset, öljypuomit ja muut tarvikkeet pitäisi tuoda Skotlannista, mikä tarkoittaa päivien viivettä vahinkojen torjunnassa. Nopea toiminta on äärimmäisen tärkeää, sillä arktisilla alueilla öljyntorjunnan ainoa keino on kerätä pinnalla oleva öljy ja polttaa se.

"On hyvin vastuutonta, että Cairn toisena brittiläisenä yhtiönä kokeilee teknologian rajoja näin herkällä alueella, ilman selkeitä suunnitelmia katastrofin varalta. Yhtiöllä ei ole kokemusta arktisilta alueilta, resurssit ovat rajalliset ja silti he ottavat suuren riskin ympäristön, ilmaston ja grönlantilaisten elinkeinojen kustannuksella," sanoo Mads Flarup Christensen.

Tiedustelut kuvista ja videoista mediakäyttöön

Mads Flarup Christensen, pääsihteeri, +299  27 65 90

Jon Burgwald, ilmastokampanjoitsija, +299 26 31 67

Christina Koll, lehdistösihteeri,  +299 25 19 18

Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, 050 369 6202