Jouw shampoo en ontbossing in Azië: wat is de link?

Palmolie is een belangrijk bestanddeel in veel producten. Shampoo, chocolade, brood, schoonmaakmiddelen, chips en make-up: palmolie zit overal in. De olie wordt gemaakt van de oliepalm die in tropische gebieden groeit, zoals Indonesië. Door palmolie toe te voegen, kunnen andere ingrediënten goed mengen. Bovendien is het erg goedkoop, wat het nog populairder maakt. Wist je dat palmolie in meer dan de helft van de producten in jouw supermarkt zit?

Orang-oetan

Het probleem

tijger Doordat het product zo populair is, moet er veel ruimte vrijgemaakt worden voor nieuwe oliepalmplantages. Vaak gebeurt dit door grote stukken regenwoud weg te kappen of in brand te steken. Daardoor verdwijnt er veel tropisch regenwoud. Het leefgebied van de Sumatraanse tijger wordt zo steeds kleiner. Om voldoende eten te vinden, gaan zij daarom steeds verder de bewoonde wereld in, waar ze vaak worden gedood door boeren omdat de tijgers hun vee opeten. Ook de orang-oetan komt steeds verder in het nauw.

De oplossing

Het kan ook anders. Duurzame palmolie is goed voor het milieu, de dieren en de mensen. Bekijk hier hoe een duurzame en een niet duurzame oliepalm plantage eruitzien. Waar haal jij liever je shampoo vandaan?