Landbouw’ betekent letterlijk: verbouwen op het land. Boeren verbouwen allerlei producten, zoals groenten, aardappelen, vlees en fruit, om zelf te eten én om te verkopen. Er zijn verschillende soorten landbouw. Het houden van dieren voor vlees, eieren of melk heet veeteelt. Het verbouwen van groenten en fruit valt onder tuinbouw. Zonder landbouw zouden wij geen eten op ons bord hebben. 

Het probleem: bestrijdingsmiddelen

Man spuit pesticiden in kas

Een van de grootste problemen in de landbouw is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit gif doodt onkruid of insecten die slecht zijn voor de planten van de boer. Zoals bladluis, kleine insecten die zich voeden met de planten van de boer. Al dat gif, is heel slecht voor de natuur en dus ook voor onze eigen gezondheid.

Gif wordt niet alleen in de landbouw gebruikt. Zo wordt in veel plaatsen in Nederland het giftige bestrijdingsmiddel ‘Roundup’ gebruikt tegen onkruid op plantsoenen, stoepen en zelfs schoolpleinen. Je kunt dit gif gewoon kopen bij een tuincentrum om in je eigen tuin te gebruiken. Onbegrijpelijk, want in Roundup zitten stoffen die heel slecht zijn voor onze gezondheid en voor het milieu en de bijen. Daarom probeert Greenpeace zoveel mogelijk gemeenten over te halen om geen Roundup te gebruiken. 

Lees meer...

Genetische manipulatie

Stel je eens voor dat je een eigenschap uit een vis kan ‘knippen’ en in een aardbei kan ‘plakken’. Dan kun je die aardbei nieuwe eigenschappen geven. Zo hebben sommige vissen een ‘antivries-gen, dat ervoor zorgt dat ze in de koude zee niet bevriezen. Als je dat antivries-gen in een aardbei stopt, bevriest die niet meer in de koude winter. 

 

Zou dat echt kunnen, een gen uit een plant of dier in een andere plakken? Ja, dat gebeurt echt! We noemen dat genetische manipulatie. Dit knip- en plakwerk is heel interessant, maar we weten niet goed wat de gevolgen kunnen zijn als deze nieuwe planten in de natuur terecht komen. Daarom zegt Greenpeace ‘niet doen’. Totdat duidelijk is wat er precies gebeurt.

Bedrijven maken met genetische manipulatie nu al planten (bijvoorbeeld maïs) die goed tegen gif kunnen. Dat betekent dat de boer veel gif kan spuiten. Het onkruid en de insecten gaan dan dood, maar hun eigen planten blijven leven. Maar al dit gif komt in de natuur en dus ook bij ons terecht. Het spoelt door de regen in onze rivieren en kan op die manier zelfs in ons drinkwater komen. Ook komt het in de gewassen van de boer terecht, en dus uiteindelijk op ons bord. 

 

Bij

De bewoners: de bij

Bijen zijn bijzondere en vooral nuttige beestjes. En ze zijn ook nog heel sociaal! Bijen leven in een grote groep bij elkaar en werken samen om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg eten heeft. De laatste jaren gaat het slecht met de bij. Er wordt veel gif gebruikt in de landbouw en dat gif komt op de bloemen waarvan de bijen eten. Doordat de bijen dit gif binnen krijgen, worden ze sneller ziek. Ook raken ze door het gif zo verward, dat ze de weg naar hun eigen nest niet meer weten.   

Lees meer over de Bij

De oplossing: samenwerken met de natuur

Boeren moeten de natuur niet tegenwerken door met gif te spuiten. Ze moeten juist met de natuur samenwerken! Door bijvoorbeeld bloemenstroken langs hun akker te zetten. Zo’n bloemenstrook trekt insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes of wespen aan. Die insecten eten op hun beurt kleinere insecten zoals de bladluis, die schadelijk kunnen zijn voor de gewassen van de boer. 

Lees meer over duurzame landbouw...

Duurzame landbouw

Duurzame landbouw betekent landbouw op een natuurlijke manier. Planten en gewassen kunnen ook op een natuurlijke manier met elkaar gemengd worden, zonder te knutselen met genen. Door die gewassen te gebruiken, is er minder gif nodig. Boeren kunnen ook meerdere soorten gewassen op hun akkers verbouwen, in plaats van velden vol met één ding, zoals maïs. De grond blijft dan langer goed en er komt minder snel een insectenplaag die de gewassen kapot maakt. En als er allemaal verschillende gewassen groeien, is er voor de bij altijd iets te eten dichtbij huis! 

Tuin met veel verschillende planten en bloemen

Gelukkig zijn er al veel boeren die duurzame landbouw belangrijk vinden. Het Pieperpad is een fietspad in Nederland van wel 100 kilometer lang. Langs dit pad vind je allemaal duurzame boeren bedrijven. In de supermarkt zie je op steeds meer producten staan dat ze ‘biologisch’ zijn. Dat betekent dat het groente of fruit op een natuurlijke manier verbouwd is. Dus geen aardbei met een vis-gen erin of appeltje waar gif overheen gespoten is!