Bij één op de drie dingen die op jouw bord liggen, heeft de bij een rol gespeeld. Dat zit zo: bijen vliegen van bloem tot bloem en plant tot plant om nectar en stuifmeel te halen voor het maken van honing. Zo komen er stuifmeelkorrels op zijn rug van ‘mannelijke’ planten en bloemen die blijven kleven op de stamper van de ‘vrouwelijke’ bloem of plant waar de bij zijn nectar haalt. Dit noemen we bestuiving. Zonder bijen geen appels, peren of komkommers in de winkels.

Het bijenvolk

Bijen wonen in een nest. Dat bouwen ze in holle bomen of in een bijenkorf. En veel bijen wonen in een ‘kast’ van een imker. Een imker is iemand die bijen heeft voor de honing die zij maken.

Een bijenvolk is een hele grote familie waarin iedereen een taak heeft. Één volk bestaat bijvoorbeeld uit één koningin, 200 darren en duizenden werksters. De koningin legt de eitjes. De mannetjes, dit zijn de darren, bevruchten de koningin. De werksters doen het meeste werk. Zij bouwen het nest en voeden de kleine larven. Dit doen ze door het stuifmeel en de nectar van de bloemen te verzamelen en mee te nemen naar het nest. Van stuifmeel en nectar wordt in het nest honing gemaakt. Die honing slaan ze in het nest op. Zo hebben ze ook in de winter, als de bloemen niet bloeien, een lekker maaltje! 

Bijencampagne

Bedreigingen voor de bijen: bestrijdingsmiddelen

Door gif te gebruiken in de landbouw worden bijen ziek. Bijen kunnen hun nest dan niet meer terugvinden. Daarnaast is het voor bijen steeds moeilijker om genoeg voedsel te vinden. De bijen raken uitgeput als ze zo ver moeten vliegen om bloemen te vinden. 

Om te zorgen dat de bijen niet uitsterven wil Greenpeace dat er meer duurzame landbouw komt. Lees hier meer over dit onderwerp.

Weet jij alles over de bij? Test je kennis in de bijen quiz!