Het probleem: giftige stoffen

Welke kleur is het shirt dat je nu draagt? Alle kleding die je draagt wordt geverfd om het een mooi kleurtje te geven. Dat verven gebeurt in landen zoals Bangladesh, China en Mexico, waar de kleding gemaakt wordt.

Voor het verven van kleding worden veel giftige stoffen gebruikt. Daarvan komt maar een beetje in jouw kleding terecht. De meeste giftige stoffen spoelen de kledingfabrieken zo de rivieren in. Die rivieren hebben dus dezelfde kleur als het shirt dat jij nu aanhebt!

roze gif in water

Sommige rivieren in China hebben de kleur van de laatste mode. Op deze foto zie je een rivier die helemaal rood is door alle rode verf die daarin spoelt. 

Lees meer over gif in elektronica...

Elektronica

Gif komt niet alleen voor in kleding. In veel elektrische apparaten zit ook gif. In je mobieltje bijvoorbeeld. Vaak komen de apparaten die wij niet meer willen in verre landen terecht waar de regels voor het milieu niet zo streng zijn. Als de apparaten daar op de vuilnisbelt belanden dan komen die gifstoffen in de grond. Mensen kunnen daar ziek van worden.

De bewoners

Rivieren waarin je kan zwemmen en waar je drinkwater van kan maken. In Nederland is dit heel normaal. In arme landen zwemmen de kinderen ook in de rivier, ook al is het water zo vervuild dat ze er ziek van worden.  

De voedselkringloop

De verf en het gif uit de fabrieken is ook nog eens hartstikke slecht voor de vissen die er leven, en die vaak door mensen uit omringende dorpen gegeten worden. En wat te denken van de boeren die om de rivier hun akkers hebben? Zij gebruiken dat giftige water om hun planten te besproeien. Boontjes, tomaten en aardappelen die ze later eten. Een slechte zaak! Naast deze gifstoffen vinden we ook steeds meer plastic terug in onze oceanen. Ook dat kan uiteindelijk op ons bord belanden.

 

De oplossing: gifvrije spullen

Of je nou een goedkoop of duur shirtje draagt: de meeste kleren in de Nederlandse winkels zijn gemaakt in arme landen, met veel gif erin. De mensen die het maken, soms zelfs kinderen, verdienen daar bijna niks aan. Daarom praat Greenpeace met kledingmerken. We willen dat bedrijven hun kleding op een goede manier maken. De kledingmerken moeten zoeken naar verf die helemaal niet giftig is. En tot die tijd mogen de gifstoffen in elk geval niet zomaar in het milieu terecht komen.

Aziatische jongens met vervuilde rivier

Als overleg met de kledingmerken niet helpt, dan voert Greenpeace actie. Greenpeace laat aan iedereen zien wat er gebeurt bij de kledingfabrieken. Merken zoals H&M, G-Star, Adidas, Zara en Nike hebben na de acties beloofd dat zij stoppen met gif in de rivieren lozen. Nu houdt Greenpeace in de gaten of deze merken zich wel aan die regels houden. 

Lees meer...

Greenpeace wil dat er in de toekomst helemaal geen giftige stoffen meer gebruikt worden. Niet voor kleding en ook niet in elektrische apparaten. Steeds meer bedrijven maken duurzame spullen. Als er nog wel gif gebruikt wordt, moeten die spullen altijd gerecycled worden. Door spullen nog een keer te gebruiken, komen er geen nieuwe gifstoffen in het milieu.