De walvis is de bekendste bewoner van de zee. Walvissen zijn zoogdieren. Ze moeten regelmatig naar de oppervlakte van het water om te ademen. Dat doen ze met het spuitgat boven op hun kop. Grote walvissen kunnen in een paar seconden tijd zo'n 2.000 liter lucht in- en uitademen.

Walvissen maken geluiden die klinken als piepende deuren, kreunen, ratelen of fluiten. Zo 'praten' ze met elkaar over kilometers afstand. Tandwalvissen maken ook snelle klikgeluiden en luisteren dan naar de echo. Deze 'echolocatie' is hun manier om voedsel te vinden of hindernissen te ontwijken.

Die dikke speklaag onder hun huid, hebben de walvissen hard nodig. Die zorgt ervoor dat ze warm blijven in het koude water van de oceanen. Het spek geeft ze hun gestroomlijnde vorm. Ook kunnen ze dankzij het spek maanden zonder voedsel. Veel walvissen die in de zomer in de buurt van de noordpool en zuidpool wonen, trekken in de herfst naar de evenaar. Daar overwinteren en paren ze en worden de baby's geboren.

Bedreigingen voor de walvis: walvisjacht

Al eeuwenlang jagen de mensen op walvissen. Vroeger gebeurde dat meestal met grote speren en later met een kanon dat harpoenen op ze afvuurde. De dikke speklaag van de walvis werd gebruikt om lampolie en zeep van te maken. Het walvisvlees werd opgegeten. Van andere delen van de walvis maakten de mensen paraplu’s, schoenlepels, schoensmeer, tennisrackets en nog veel meer.


Veel mensen kennen Greenpeace omdat we heel lang actie hebben gevoerd tegen de walvisjacht. Om de jachtschepen in de weg te zitten, voeren actievoerders met rubberbootjes tussen de walvis en de jagers in. Door alle acties en het vele praten, is er vanaf 1986 een verbod op walvisjacht.

In sommige landen, zoals IJsland, Noorwegen en Japan, komt walvisvlees nog steeds op tafel. De walvisvaarders van deze landen trekken zich niets aan van beschermde gebieden en regels.
Ondanks een wereldwijd jachtverbod blijven ze gewoon walvissen doden.

 Actie tegen verschepen van walvisvlees

 Greenpeace wil de oceanen en de walvis beschermen. Wil je weten wat Greenpeace doet voor levende oceanen, lees het hier.