Het probleem: klimaatverandering

Door de verbranding van fossiele brandstoffen als kolen, aardolie en gas komt CO2 (koolstofdioxide) vrij. Door al die CO2 uitstoot wordt het steeds warmer op de aarde. Je denkt nu misschien: ‘Lekker, een graadje warmer in Nederland!’ Maar als het klimaat verandert, heeft dit grote gevolgen voor de aarde en alle dieren en mensen die hier leven.

 

De oplossing: wind, water en zon

Gelukkig zijn er manieren om minder CO2 aan te maken en klimaatverandering aan te pakken. Energie kan namelijk ook opgewekt worden uit schone bronnen zoals wind, water en zon:

Sumantraanse tijger laag

Wind

De wieken van een windmolen draaien door de wind. Binnen in de windmolen (de windturbine) draait een dynamo mee. Deze dynamo zet windenergie om in elektriciteit.

Water

Dit rad wordt in beweging gebracht door water wat er met een flinke kracht langs stroomt. De dynamo zet net zoals bij de windmolens de beweging om in energie.

Sumantraanse tijger laag
Sumantraanse tijger laag

Zon

Speciale cellen in een zonnepaneel zetten zonlicht om naar energie. Deze kan je direct gebruiken in huis, of opslaan! Alle stroom die je niet nodig hebt kunnen andere huizen dan weer gebruiken.

 

Greenpeace overtuigt bedrijven en de overheid om over te stappen op schone energie. Hier lees je hoe wij dat aanpakken.